Turkije belandt in steeds nauwere schoentjes

\"\"

De kosten om te verzekeren tegen een wanbetaling door de Turkse regering in de komende vijf jaar zijn gestegen tot het hoogste niveau in bijna twee decennia.

De credit default swaps stegen maandag tot 870 basispunten, wat een weerspiegeling is van de bezorgdheid van beleggers over een steeds dieper wegzakkende lira en over het vertrouwen in het op onorthodox monetair beleid van de Turkse regering. De stijging bracht de CDS-contracten tot boven het niveau dat werd bereikt tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 en helemaal terug tot 2003, het jaar waarin Recep Tayyip Erdogan de premier van Turkije werd.

Onder toenemende CDS-druk steeg het rendement op de 10-jarige obligaties van het land maandag naar een recordhoogte van 10,6%.

De Turkse schatkist werd op 9 juni gedwongen tot actie nadat de valutaverliezen versnelden na de aankondiging van president Erdogan dat zijn regering de renteverlagingen zou voortzetten, zelfs als de inflatie steeg.

Om de kredietgroei te beteugelen en de lira te ondersteunen, zal de centrale bank de reserveverplichting voor in lira luidende commerciële kasleningen verdubbelen tot 20%, terwijl de banktoezichthouder de aflossingstermijnen van schulden voor consumenten verkortte.

\”De grotere kans op een recessie in de VS, het verkrappende beleid van de Fed, de stijgende Amerikaanse rentes en de wankele lira – als gevolg van een broos beleid van de centrale bank – stimuleren de Turkse CDS, en het is waarschijnlijk niet het einde van de pijn,\” zei Ipek Ozkardeskaya, een senior marktanalist bij Swissquote Bank.

De lira heeft dit jaar 23% verloren en presteert het slechtst onder de opkomende markten.