Rusland verlaagt belangrijkste rentetarief tot vooroorlogs niveau

\"\"

De Centrale Bank van Rusland verlaagde vrijdag haar belangrijkste rentetarief met 150 basispunten tot 9,5% – het niveau waarop de Russische invasie van Oekraïne begon.

Hoewel het bestuur van de centrale bank erkent dat de externe omgeving voor de Russische economie uitdagend blijft en de economische activiteit aanzienlijk beperkt, zei het bestuur van de centrale bank in een verklaring dat de inflatie sneller vertraagt ​​en de daling van de economische activiteit kleiner is dan verwacht in april.

“Recente gegevens suggereren dat de prijsgroei in mei en begin juni laag was. Dit is het gevolg van wisselkoersschommelingen van de roebel en het afzwakken van de sterke vraag van de consument in de context van een duidelijke daling van de inflatieverwachtingen van huishoudens en bedrijven”, aldus het CBR.

Het is de vierde renteverlaging sinds een noodverhoging van 9,5% naar 20% eind februari, na de Russische invasie van Oekraïne. De basisrente werd voor het laatst verlaagd van 14% naar 11% tijdens een buitengewone vergadering eind mei.

De Russische inflatie vertraagde tot 17,1% op jaarbasis in mei, van 17,83% in april, het hoogste niveau sinds januari 2002, wat erop wijst dat de onmiddellijke inflatieschok van de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende internationale sancties misschien hun hoogtepunt hebben bereikt.

Ondertussen overleefde de roebel een duik naar historische dieptepunten ten opzichte van de dollar na de invasie om \’s werelds best presterende fiat-valuta te worden, hoewel economen sceptisch zijn over de duurzaamheid van de rally.

Het CBR zei dat het rekening zal blijven houden met de inflatiedynamiek en het economische transformatieproces dat is geïmplementeerd in een poging de lange termijn schade van westerse sancties te beperken.