Financiële sancties tegen Rusland keren zich als een boomerang tegen het westen

\"\"

De financiële sancties die tegen Rusland zijn opgelegd nadat het land zijn oorlog in Oekraïne begon, hebben uiteindelijk meer schade toegebracht aan westerse landen, zegt Matthew Piepenburg, directeur van Matterhorn Asset Management.

\”De financiële sancties hebben een dramatisch averechts effect gehad op westerse landen en de westerse economieën, met name de Amerikaanse dollar\”, aldus Piepenburg.

In maart viel Rusland Oekraïne binnen. Financiële sancties tegen Rusland omvatten onder meer het afsluiten van enkele Russische banken van SWIFT, een wereldwijd betalingsnetwerk voor financiële instellingen. De Russische deviezenreserves werden ook bevroren.

\”Dat waren goede krantenkoppen, een fier kloppen op de borst, het wijzen op de eigen politieke deugden… maar als je de Amerikaanse dollar op die manier bewapent, kan de geest niet meer terug in de fles.\”

Piepenburg zei dat het gevolg was dat de US-dollar er minder neutraal en meer bevooroordeeld uitzag. Landen buiten het Westen gaan op zoek naar andere financiële alternatieven, zodat ze niet aan soortgelijke risico\’s worden blootgesteld. Daarmee worden de grondvesten onder de dollar ondermijnd, met alle gevolgen van dien. De financiële sancties tegen Rusland keren zich uiteindelijk als een boomerang tegen het westen.