Tekort aan aanbod op de oliemarkt

\"\"

De olieprijzen wisten de vroege winsten na de rentestijging niet vast te houden en daalden naar het laagste niveau in twee weken op donderdag als gevolg van inflatiezorgen die naar voren kwamen door renteverhogingen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland, hoewel een krappe olievoorziening de verliezen beperkte.

Futures op ruwe Brent-olie daalden met $ 1,02 of 0,9% tot $ 117,49 per vat tegen 1330 GMT, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe-futures met $ 1,17 daalden tot $ 114.14, een daling van 1%.

De prijzen daalden van de ene op de andere dag met meer dan 2% nadat de Federal Reserve haar belangrijkste rentetarief met 0,75% had verhoogd, de grootste stijging sinds 1994.

Donderdag stortten de Europese aandelen in na een verrassende renteverhoging van de Zwitserse Nationale Bank. Dit werd gevolgd door een renteverhoging door de Bank of England. Lees verder

\”De bezorgdheid over de wereldwijde inflatie neemt toe. Als gevolg daarvan is de dollar sterker en dalen de Europese aandelen, waardoor de olieprijs daalt\”, zei PVM-analist Tamas Varga.

\”Maar aangezien de leveringsproblemen nog steeds aanwezig zijn, denk ik dat de daling, die dinsdag begon, niet van lange duur zal zijn.\”

De Libische olieproductie is gedaald tot 100.000-150.000 vaten per dag (bpd), een fractie van de 1,2 miljoen bpd vorig jaar. Lees verder

Dat raakt het toch al krappe aanbod, terwijl het International Energy Agency zei dat het verwacht dat de vraag in 2023 verder zal stijgen, met meer dan 2% tot een record van 101,6 miljoen vaten per dag. Lees verder

Optimisme dat de vraag naar olie in China zal herstellen naarmate de COVID-19-beperkingen worden versoepeld, ondersteunt ook de prijsvooruitzichten.

\”Als we naar volgend jaar kijken, is er een duidelijk tekort in het aanbod. Hoewel er misschien nog een recessie komt om dit te veranderen, blijft de huidige marktsituatie problematisch”.