President Fed Kansas City maakt zich zorgen over te grote en te snelle renteverhogingen

\"\"

De president van de Federal Reserve Bank van Kansas City, Esther George, verklaarde dat ze tegen de grootste renteverhoging van de Fed in bijna drie decennia was, omdat deze ingrijpende stap, in combinatie met de inkrimping van de balans van de centrale bank, onzekerheid veroorzaakt voor de economische vooruitzichten.

\”De snelheid waarmee we de beleidsrente aanpassen is belangrijk\”, zei George in een vrijdag door de bank vrijgegeven verklaring. \”Beleidsveranderingen beïnvloeden de economie met enige vertraging, en significante en abrupte veranderingen kunnen verontrustend zijn voor huishoudens en kleine bedrijven.\”

George was de enige die het oneens was met het besluit van de Federal Open Market Committee om zijn rentetarief afgelopen woensdag met 75 basispunten te verhogen, de grootste stijging sinds 1994, om een ​​inflatiecijfer tegen te gaan dat het hoogste punt in 40 jaar heeft bereikt.

Haar stem was een verrassing voor veel Fed-volgers die haar als een fervent anti-inflatiehavik hebben bestempeld, gebaseerd op eerdere verklaringen in die richting hoewel haar recentere toespraken een meer gematigde toon hadden aangeslagen.

In haar verklaring van één pagina merkte George op dat het monetair beleid ook implicaties heeft voor de rentecurve en voor de traditionele kredietmodellen, zoals die gangbaar zijn bij banken.

De Kansas City Fed functionaris benadrukte dat ze de bredere doelstellingen van de commissie deelde om de inflatie te verminderen, die in mei werd gerapporteerd op 8,6%, dit om te voldoen aan het mandaat van de Fed voor prijsstabiliteit.

\”Ik zag die stap als een toevoeging aan de beleidsonzekerheid tegelijk met het begin van de afbouw van de balans\”, zei George. “Met een hoge inflatie en een krappe economie is de zaak om door te gaan met het verwijderen van beleidsaccommodatie duidelijk. De inflatie begon het afgelopen jaar op te lopen en vertoonde geen tekenen van vertraging van betekenis.”

\”Ik pleit al enige tijd voor het stoppen van de aankoop van activa en het begin van de afvoer van de balans van $ 9 biljoen en het terugbrengen van de rentetarieven naar meer normale niveaus\”, voegde ze eraan toe. Maar rentestappen van 75 basispunten zijn volgens George toch een stapje te veel.