Goudprijs biedt tot dusver goed weerstand aan stijgende rentevoeten

\"\"

Nu de inflatie vorige maand een nieuw hoogtepunt bereikte in 40 jaar, had de Federal Reserve geen andere keuze dan de rente vorige week met 75 basispunten te verhogen. Tegelijkertijd stelde de Amerikaanse centrale bank ook verdere agressieve maatregelen in het vooruitzicht, aangezien de rente nu potentieel kan stijgen tot 3,5% tegen het einde van dit jaar en 4,00% in 2023.

Markten prijzen zelfs een nieuwe stap van 75 basispunten volgende maand in, aangezien Fed-voorzitter Powell zei dat inflatie de grootste bedreiging voor de economie blijft.

Ondanks dit agressieve sentiment eindigden de goudprijzen vorige week net onder $1.850 per ounce, wat de afgelopen maand een kritiek psychologisch niveau was. Hoewel de goudprijzen de week in negatief gebied eindigden, blijven ze globaal genomen beter presteren dan aandelen. De S&P 500 kijkt naar een wekelijks verlies van 5% naarmate deze index dieper in het bear markt gebied zakt.

De goudprijs is dit jaar tot dusverre relatief onveranderd gebleven, terwijl de brede beursindex bijna 23% is gedaald.

Volatiliteit op de markt is een belangrijke reden waarom goud stand heeft gehouden ondanks de agressieve verkrapping van het monetaire beleid van de Federal Reserve. De inflatie blijft stijgen en de agressieve houding van de Fed vergroot het risico dat de economie in een recessie belandt.