Roebel voelt de wind volop in de zeilen blazen

\"\"

De roebel steeg naar het hoogste niveau sinds juli 2015, en breidde een rally uit die de Bank of Russia zorgen baart, omdat deze het exportconcurrentievermogen en de overheidsfinanciën van het land kan ondermijnen.

De valuta steeg maandag met maar liefst 1,7% tot 55,44 per Amerikaanse dollar, en steeg dit jaar al met 35%, de grootste stijging van de wereldwijde valuta’s die door Bloomberg worden gevolgd. De winst kwam zelfs tot stand nadat beleidsmakers de benchmarkrente met in totaal 1.050 basispunten hebben verlaagd en de kapitaalcontroles die zijn opgelegd als reactie op westerse sancties hebben versoepeld.

De rally leidde maandag tot een debat op het hoogste niveau van de Russische regering en de centrale bank over het streven naar een wisselkoers van de roebel. Eerste vice-premier Andrey Belousov zei dat de autoriteiten prioriteit geven aan economische groei. Dat vereiste een \”optimale\” wisselkoers van 70-80 roebel per dollar, zei hij.

\”Als ze worden uitgevoerd, zullen alle ideeën met betrekking tot het targeten van de wisselkoers onvermijdelijk leiden tot een afname van de effectiviteit en verlies van de soevereiniteit van het gevoerde economisch beleid\”, zei vice-gouverneur Alexey Zabotkin van de Russische centrale bank tijdens een hoorzitting over de parlementaire begroting. Rusland dreef de roebel in november 2014.

De voormalige minister van Financiën van Poetin, Alexei Kudrin, zei dat het onwaarschijnlijk is dat Rusland de targetingoptie zou overwegen. Ondertussen zeiden analisten dat de autoriteiten geen effectieve middelen hadden om de Russische valuta te beïnvloeden, zelfs als ze dat zouden willen. Buitenlanders toestaan ​​activa te kopen zou politiek onmogelijk zijn, volgens Dmitry Polevoy, een econoom bij Locko Bank JSC.