Grotere kans op recessierisico\’s kunnen op korte termijn op de zilverprijs wegen

\"\"

De zilverprijs beweegt naar de top van zijn huidige trading range en wil blijkbaar de weerstand testen rond de $22 per ounce. Hoewel het edelmetaal wordt ondersteund door de lange termijn fundamentals, waarschuwen de grondstoffenanalisten bij BMO Capital Markets dat de toenemende recessierisico\’s op korte termijn op de prijzen zouden kunnen wegen.

Hoewel zilver als een monetair metaal wordt beschouwd, merkten de analisten op dat zijn rol als industrieel metaal in het recent verleden een dominante factor was. Ze voegden eraan toe dat zilver dit jaar tot nu toe werd behandeld als een risk-on asset, wat niet veel goeds voorspelt voor de prijs als de economische tegenwind toeneemt.

Ze voegden er eveneens aan toe dat naarmate de recessiedruk toeneemt, de goudprijs het beter zal blijven doen dan de zilverprijs.

De analisten merkten op dat de voorkeur van beleggers voor goud boven zilver te zien is in de papiermarkt, aangezien de vraag naar door goud gedekte op de beurs verhandelde producten het beter heeft gedaan dan door zilver gedekte op de beurs verhandelde producten.

\”Ondanks dat door goud gedekte exchange-traded funds (ETF\’s) tot nu toe een netto-instroom van 225 ton hebben gezien, als gevolg van decennialange hoge inflatie, geopolitieke spanningen en toenemende angst voor een recessie, hebben zilveren ETP\’s sinds het begin van de jaar een afname van de interesse laten zien\”, aldus de analisten.

De lauwe interesse van beleggers in zilver is ook te zien in de fysieke markt. De Canadese bank zei dat de vraag naar zilverbaren en munten dit jaar naar verwachting 213 miljoen ounces zal bedragen, of bijna 24% minder dan vorig jaar. De analisten merkten ook op dat de fysieke vraag ruim boven de vorige pieken van 2015 zal blijven.

De BMO-analisten keken verder dan de papier- en fysieke markt en zeiden dat beleggers de industriële toepassingen van het metaal in de gaten moesten houden.

Ze zeiden echter ook dat de beleggers de fundamentele lange termijn vooruitzichten van zilver niet mogen negeren.

\”We verwachten dat het industriële gebruik van zilver op de langere termijn, met name in verband met de energietransitie, het beleggerssentiment op korte termijn zal blijven ondersteunen\”, aldus de analisten. \”De vraag naar industrieel zilver ondergaat zijn eigen transitie. De industriële vraag, inclusief fotografie, zal tegen 2030 met 117 Mozpa groeien, vergeleken met 2021, wat overeenkomt met de totale hoeveelheid primair zilver die naar verwachting dit jaar door China zal worden geproduceerd.\”