Wereld kan aan de vooravond van een grondstoffenoorlog staan

\"\"

De wereld zou aan de vooravond van een grondstoffenoorlog kunnen staan, aangezien landen over de hele wereld blijven worstelen met de groeiende vraag en het dalende aanbod van belangrijke basismetalen en cruciale mineralen.

Robert Minter, directeur van ETF Investment Strategy bij abrdn, verklaarde onlanags dat beleggers wat goud als kernactiva in hun portefeuilles moeten hebben; hij voegde er echter aan toe dat het nu ook het moment is om andere grondstoffen op te laden, met name industriële metalen.

Hoewel basismetalen zoals koper het de afgelopen maanden moeilijk hebben gehad naarmate de angst voor een wereldwijde recessie toeneemt, zei Minter dat er fundamentele verschuivingen plaatsvinden binnen de wereldeconomie die op lange termijn steun zullen bieden aan industriële metalen zoals koper, zink en nikkel.

Minter zei dat gebroken toeleveringsketens veel regeringen dwingen hun eigen toeleveringsketen van kritieke metalen en mineralen te ontwikkelen. Nu grondstoffen echter worden genationaliseerd, beginnen velen zich zorgen te maken dat er niet genoeg aanbod is om aan de groeiende vraag te voldoen. Hij voegde eraan toe dat dit zou kunnen leiden tot een goederenoorlog als alle landen in de wereld achter het slinkende aanbod zitten.

\”De leveringen van industriële metalen zoals koper zijn bijna altijd laag\”, zei hij. \”Misschien hebben we momenteel genoeg koper om aan de huidige vraag te voldoen, maar we zijn niet bestand tegen grote verrassingen in de vraag in industriële metalen.\”

Minter zei dat de groene energietransitie \’s werelds grootste project in de menselijke geschiedenis is geworden. Landen zullen meer basismetalen nodig hebben om hun energie-infrastructuur weer op te bouwen; hij voegde er echter aan toe dat de vraag is waar het aanbod vandaan zal komen.

\”De VS, Europa en China jagen allemaal op dezelfde metalen die worden gebruikt voor hernieuwbare energie, en er is bezorgdheid dat er niet genoeg materiaal voor iedereen is\”, zei hij.

Minter beschreef het potentiële goederenconflict tussen producenten en consumenten. Hij zei dat in de huidige omgeving de grondstofprijzen moeten stijgen om producenten aan te moedigen meer aanbod op de markt te brengen. \”En helaas zijn het de consumenten die het armst zijn die gaan verliezen en die bovendien het meeste te verliezen hebben\”, zei hij.

De opmerkingen van Minter over basismetalen komen op het moment dat de markt worstelt om investeringskapitaal aan te trekken tegen de achtergrond van dalende prijzen. Koper liep voorop, met prijzen die onder de $ 4 per pond daalden. Tegelijkertijd zijn de nikkelprijzen, hoewel ze nog steeds hoog zijn, scherp gedaald ten opzichte van hun hoogtepunten eerder in het jaar.