Amerikaanse centrale bank loopt achter op de feiten

\"\"

De Amerikaanse centrale bank heeft haar basisrente in versneld tempo verhoogt, maar loopt toch achter op de feiten. \”De Fed funds bedragen slechts 1,75% met een CPI van 8,6%. De inflatie ligt dus ver boven de renteniveaus. Vorige week erkende de Fed het inflatiegevaar met een stijging van 75 basispunten voor de basisrente. Over het algemeen waren de details van de verklaring van de Fed behoorlijk mild (ze heeft erkend dat de economie verslechtert) ) en de recessievrees is gegroeid naarmate de macro-economische gegevens blijven teleurstellen en de prijzen van grondstoffen negatief reageren op de vrees voor vernietiging van de vraag\”, beschreef MKS PAMP-metalenstrateeg Nicky Shiels.

En terwijl de Fed haar onvoorwaardelijke strijd voor prijsstabiliteit blijft aanpassen, worden recessierisico\’s steeds zichtbaarder in de dagelijkse macrogegevens.

\”Het sentiment werd niet veel geholpen door slechte PMI-gegevens. Specifieke consumenten- en inflatiegevoelige sectoren zoals reizen zijn nog steeds de grootste dalers in juni en zijn het affiche voor de stijgende inflatie en de gespannen consument\”, dit volgens Shiels..

De laatste flash PMI-gegevens signaleerden de zwakste opleving van de output van de Amerikaanse particuliere sector sinds de door Omicron veroorzaakte vertraging in januari\”, zei onderzoeksbureau IHS Markit in zijn laatste rapport.

Volgens het rapport daalde de flash-index voor inkoopmanagers (PMI) van de Amerikaanse productie in juni tot 52,4, een dieptepunt in 23 maanden. De dienstensector zag de PMI-waarde in juni dalen tot 51,6, een dieptepunt in vijf maanden.

De enige uitkomst die slecht zou zijn voor goud, is als de Federal Reserve te agressief blijft, benadrukte Shiels.