Duitsland waarschuwt voor Lehman-achtige besmetting door gasonderbrekingen in Rusland

\"\"

Duitsland waarschuwde dat de acties van Rusland om de Europese aardgasvoorziening te verminderen, het risico lOpen te leiden tot een ineenstorting van de energiemarkten, wat een parallel trekt met de rol van Lehman Brothers bij het veroorzaken van de financiële crisis.

Nu energieleveranciers de verliezen opstapelen door gedwongen te worden om volumes tegen hoge prijzen te dekken, bestaat het gevaar van een overloopeffect voor lokale nutsbedrijven en hun klanten, inclusief consumenten en bedrijven, zei minister van Economische Zaken Robert Habeck donderdag nadat hij het gasrisiconiveau van het land had verhoogd tot de op één na hoogste “alarm”-fase.

\”Als dit minpunt zo groot wordt dat ze het niet meer kunnen dragen, dreigt de hele markt op een gegeven moment in te storten\”, zei Habeck op een persconferentie in Berlijn die op korte termijn werd bijeengeroepen. “Dus een Lehman-effect in het energiesysteem.”

De grootste economie van Europa wordt geconfronteerd met het ongekende vooruitzicht dat bedrijven en consumenten zonder stroom komen te zitten. Maandenlang heeft de Russische president Vladimir Poetin de bevoorrading geleidelijk verminderd als vergelding voor de sancties die waren opgelegd na de invasie van Oekraïne.

De impasse escaleerde vorige week na steile afsnijdingen naar de belangrijkste gasverbinding naar Duitsland, waardoor de reserves voor de winter in gevaar kwamen.

De verhoogde waarschuwing verscherpt het toezicht op de markt en sommige kolencentrales zullen opnieuw worden geactiveerd. Habeck zei dat het ook een signaal is aan Europa om het energieverbruik te verminderen, de komende dagen zijn er gesprekken gepland met de Duitse partners in het blok.