Perfecte storm is op komst om de goudprijs omhoog te jagen

\"\"

We staan aan de vooravond van een recessie en in combinatie met de verwachte stagflatie is er een perfecte storm op komst om de goudprijs te laten stijgen. Dat is alleszins de mening van Peter Marrone, uitvoerend voorzitter en oprichter van Yamana Gold Inc.

\”Het is moeilijk voor mij om de goudprijs te voorspellen in termen van precisie, laat staan om een tijdschema voor een stijging van de goudprijs te geven,\” zei hij, \”maar ik ga terug naar de basisprincipes. Ik geloof niet dat we de hoogste goudprijs ooit hebben gezien.”

Marrone zei dat er parallellen zijn tussen 1980, een jaar van hoge stagflatie, en 2022. Hij zei dat de geschiedenis een leidraad kan zijn voor de toekomst van goud.

\”In 1980 bevonden we ons in een recessieperiode, midden in een inflatieperiode\”, legde hij uit. “We zaten midden in een oorlog, de invasie van Afghanistan door de Russen. De Amerikanen noemden de Russen toen \’het boze rijk\’ en dat hebben we nu opnieuw tot vervelens toe te horen gekregen. Er is dus veel overeenkomst in de wereld van vandaag met wat er toen gebeurde.\’

Marrone suggereerde verder dat recente gebeurtenissen, met hoge inflatie, een dreigende recessie en oorlog in Oekraïne, vergelijkbaar zijn met wat er in 1980 gebeurde.

\”In de context van wat er in 1980 gebeurde], ging de goudprijs naar ongeveer $ 840 per ounce\”, zei hij. \”In termen van aangepaste dollars, wat betekent die $ 840 in financiële termen van vandaag? Dat komt overeen met ongeveer $ 2.700 – $ 2.800. En ik denk zeker dat er een uitstekende kans is voor de goudprijs om weer naar die niveaus te gaan.\”

De Federal Reserve verhoogde onlangs de rente met 75 bp. Toch suggereerde Marrone dat dit niet genoeg is om de inflatie te stoppen.

\”Er zijn maar een beperkt aantal zaken die de centrale banken kunnen doen om de oorzaken van deze inflatoire druk en de verstoringen van de toeleveringsketen aan te pakken\”, legde hij uit. “… De wereldwijde schuld staat op ongekende niveaus en de wereldwijde economieën krimpen. Het lijkt mij dat we ons in deze perfecte storm bevinden waarin het voor centrale banken, inclusief de Fed, erg moeilijk wordt om de rente te verhogen tot een niveau dat de inflatie zou temmen. Op een gegeven moment moeten ze zich waarschijnlijk terugtrekken of tot de conclusie komen dat de inflatiedruk langer aanhoudt dan verwacht.” Van die capitulatie zal de goudprijs kunnen profiteren.