Westen probeert krampachtig aan te tonen dat de sancties werken

\"\"

President Vladimir Poetin beval vorige week dat de schuldverplichtingen van zijn land als vervuld zouden worden beschouwd zodra een roebelbetaling gelijk aan het verschuldigde forexbedrag was gedaan. Obligatiehouders zouden een rekening bij een Russische bank moeten openen om de betaling te ontvangen.

Moskou zou de omzetting van de betaling in forex en de overdracht naar het buitenland niet blokkeren, maar investeerders zouden schriftelijk moeten bevestigen dat ze geen vorderingen op Rusland meer hebben, aldus het ministerie.

De G-7, de groep van zeven grote westerse mogendheden verbood echter transacties met de Russische centrale bank en bevroor haar activa die in hun respectievelijke rechtsgebieden werden aangehouden ter waarde van ongeveer $ 300 miljard, dit omdat Rusland in februari een militaire operatie in Oekraïne had gelanceerd.

Sommige westerse politici hebben opgeroepen om de bevroren reserves te gebruiken om Oekraïne weer op te bouwen – het idee dat volgens twee hooggeplaatste Russische financiële bronnen achter de aankondiging van het faillissement lag en dat Moskou als kunstmatig beschouwt.

\”Door een wanbetaling aan te kondigen, kunnen ze beweren dat sancties werken. Economisch gezien zouden financiële activa legaal kunnen worden geconfisqueerd\”, aldus een van de twee bronnen.

Peskov herhaalde maandag dat reserves \’onwettig\’ waren geblokkeerd en dat elke poging om ze te gebruiken \’op regelrechte diefstal zou neerkomen\’.

\”Ik geloof dat er een financiële atoombom tegen ons is gebruikt, geen enkel land in de geschiedenis van de mensheid heeft zo\’n sanctiedruk ervaren als Rusland nu\”, zei Alexei Moiseev, de Russische vice-minister van Financiën, vorige week.