Roebel verkent duizelingwekkend nieuwe pieken ten opzichte van de dollar

\"\"

De sancties tegen Rusland hebben in ieder geval geen invloed op de koers van de Russische munt. De roebel steeg dinsdag tot voorbij de 52 ten opzichte van de dollar naar een hoogste punt in zeven jaar, omdat kapitaalcontroles en belastingen aan het einde van de maand de negatieve impact van westerse verklaringen dat Rusland in gebreke is gebleven op zijn internationale obligaties compenseerden.

De roebel werd dit jaar de best presterende valuta ter wereld, gestimuleerd door de noodmaatregelen die de autoriteiten hebben genomen om het Russische financiële systeem te beschermen tegen westerse sancties nadat Moskou tienduizenden soldaten naar Oekraïne had gestuurd.

De roebel bereikte 50,6125 ten opzichte van de dollar in de Moskouse handel voor het eerst sinds eind mei 2015 en sprong vervolgens naar 54,40 ten opzichte van de euro, een niveau dat voor het laatst werd gezien in april 2015.

Het opwaartse potentieel van de roebel zou beperkt kunnen zijn gezien de groeiende bezorgdheid over de impact van de sterke roebel op de inkomsten van Rusland door de verkoop van grondstoffen in het buitenland voor vreemde valuta.

De marktspelers beschouwen de huidige niveaus als aantrekkelijk voor het kopen van harde valuta, vooral in het licht van de recente opmerkingen van Russische functionarissen die aangeven dat de roebel te sterk is geworden\”, zei Sberbank CIB in een notitie.

Op de beurs van Moskou steeg de in dollar uitgedrukte RTS-index (.IRTS) dinsdag met 2,5% tot 1.464,1 punten. De op roebel gebaseerde Russische MOEX-index (.IMOEX) stond 0,3% lager op 2.409,1 punten.