BIS ziet meer kansen in CBDC’s dan in crypto’s

\"\"

Alles wat crypto kan doen, kunnen CBDC\’s beter doen\’, is de zin die de visie van de Bank for International Settlements voor het toekomstige monetaire beleidssysteem beschrijft.

De toekomst van geld draait helemaal om de digitale valuta\’s van de centrale bank (zeg maar: de CBDC\’s), niet om cryptovaluta. En dat komt door alle gebreken die cryptocurrencies met zich meebrengen, vooral diegene die aan het licht kwamen tijdens de meest recente crash, zei de BIS dinsdag in het vooraf uitgebrachte hoofdstuk van haar jaarlijkse economische rapport.

\”Alles wat crypto kan doen, CBDC\’s kunnen het beter doen. Ze kunnen dit doen zonder munten aan gebruikers te verkopen en zonder alle andere structurele gebreken\”, zegt BIS\’ economisch adviseur en onderzoekshoofd Hyun Song Shin.

Bij het uitstippelen van zijn blauwdruk voor het toekomstige wereldwijde monetaire systeem, identificeerde de BIS de belangrijkste tekortkomingen in het crypto-universum, wijzend op de recente uitverkoop op de markt.

\”De cryptosector biedt een glimp van veelbelovende technologische mogelijkheden, maar kan niet alle hoge doelen van een digitaal monetair systeem vervullen\”, aldus het rapport.

Enkele van de genoemde tekortkomingen van cryptovaluta waren beveiligingsrisico\’s, hoge kosten, problemen met schaalbaarheid en gebrek aan regelgeving.

\”Het is vooral nu actueel, aangezien de cryptowereld in rep en roer is. De koersen zijn dramatisch gedaald. Verborgen hefboomwerking en illiquiditeit van het crypto-ecosysteem worden zwaar op de proef gesteld\”, zei Shin. \”Gecrashte koersen en runs op crypto-schaduwbanken benadrukken de risico\’s voor de financiële stabiliteit en hun potentiële overloop naar het conventionele financiële systeem. Ze benadrukken ook de hiaten in de bescherming van beleggers die moeten worden aangepakt.\”

De twee kritieke crypto-fouten die de BIS in het rapport naar voren bracht, waren het gebruik van stablecoins en de fragmentatie in het crypto-universum.

\”Het feit dat stablecoins zo\’n belangrijke rol spelen, geeft aan dat crypto nog steeds naar een betrouwbaar nominaal anker zoekt. Het opblazen van de Terra stablecoin heeft aangetoond dat ze vaak verre van stabiel en geen goede rekeneenheden zijn\”, zei Shin. \”Het serieuzere probleem is de fragmentatie van het crypto-universum, wat betekent dat crypto niet het doel van geld kan dienen in de zin dat het deze heilzame cirkel van grotere acceptatie naar meer gebruik niet opnieuw creëert.\”

Volgens de BIS halen crypto en stablecoins niet de volledige netwerkeffecten die normaal van geld verwacht worden. \”We accepteren allemaal geld omdat we verwachten dat anderen het accepteren. Crypto’s daarentegen zijn op zoek naar decentralisatie en bereiken zodoende precies het tegenovergestelde, namelijk fragmentatie. Dat komt omdat crypto wordt geregeld door het al dan niet bereiken van een consensus onder validators\”, beschreef Shin.

Bitcoin- of Ethereum-mijnwerkers vangen bijvoorbeeld beloningen voor hun activiteiten, zodat het systeem goed kan blijven werken. \”En één manier waarop ze dit vastleggen, is door congestie. Wanneer een platform intensief wordt gebruikt, nemen de transactiekosten en beloningen toe. In zekere zin is congestie een functie, geen bug. Dit is het tegenovergestelde van de positieve cirkel van meer gebruik en grotere acceptatie. Netwerkeffecten betekenen hoe meer, hoe beter. Maar crypto-archieven precies het tegenovergestelde. Het is het geval van hoe meer, hoe meer, \”voegde Shin toe.