India verhoogt basisinvoerheffing op goud

\"\"

India heeft de basisinvoerheffing op goud verhoogd van 7,5% naar 12,5%. India is de op één na grootste verbruiker van edele metalen ter wereld en probeert de vraag naar goud en zilver te temperen en het handelstekort terug te dringen. De lokale goudprijs sprong naar een piek van meer dan twee maanden op 52.032 roepies per 10 gram, het hoogste niveau sinds 25 april van dit jaar.

India voldoet aan het grootste deel van zijn vraag naar goud door middel van import. Dat zet druk op de koers van de Indiase roepie, die vorige week vrijdag een recordlaagte bereikte. Hierdoor zijn de importkosten uiteraard de afgelopen weken nog gestegen.

De accijnsverhoging zou de prijzen moeten verhogen en de vraag in India moeten matigen, wat op de wereldprijzen zou kunnen wegen. Maar het zou kunnen leiden tot aankopen onder de toonbank en het smokkelen van edelmetaal stimuleren, aldus bronnen uit de industrie.

Na de accijnsverhoging boden dealers een korting van maximaal $ 40/oz op de officiële binnenlandse prijzen. De Indiase goudprijs leeft in zekere zin een eigen leven, onafhankelijk van de internationale goudprijs. Deze laatste kreeg vorige week opnieuw met druk te maken.

De verhoging van de invoerrechten op goud is bedoeld om de invoer van goud te verminderen en de macro-economische druk op de Indiase roepie te verminderen, zei Somasundaram PR, regionale chief executive officer van de Indiase activiteiten van de World Gold Council.

Surendra Mehta, secretaris van de India Bullion and Jewellers Association (IBJA) Op de korte termijn zou de vraag naar goud kunnen dalen, maar op de lange termijn zou de vraag sterk blijven en zou de invoer weer moeten aantrekken.