Inflatie terugdringen zal de nodige pijn vergen

\"\"

De goudmarkt kwam vorige week nog meer onder druk te staan ​​na de herhaling van de Amerikaanse, Britse en Europese centrale banken dat ze bereid zijn alles te doen wat nodig is om de inflatie te bestrijden. Deze uitspraken werden gedaan op het jaarlijkse ECB-forum op woensdag. Dit werd gevolgd door meer verkopen aan het einde van het kwartaal op donderdag en vrijdag, ondanks dat de rente op tienjarige staatsobligaties van de VS onder de 3% zakte.

Tijdens het live gestreamde evenement van de Europese Centrale Bank vanuit Portugal zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat de centrale bank tegen de klok werkt om de inflatie te verslaan. De beleidsmakers van de Fed hebben geen andere keuze dan de rente te blijven verhogen om dit te bereiken, hoewel er geen garantie is dat dit een zachte landing voor de economie kan inhouden, zei Powell.

\”Is er een risico dat we te ver gaan met de renteverhogingen?\” verklaarde Powell. “Zeker, er is een risico aan verbonden. De grotere fout die we moeten maken, laten we het duidelijk stellen, zou zijn om de prijsstabiliteit niet te herstellen.” De VS hebben al meer dan een jaar te maken met een voortdurend hogere inflatie, en het zou van slecht risicobeheer getuigen om er gewoon van uit te gaan dat die inflatieverwachtingen voor de langere termijn voor onbepaalde tijd verankerd zullen blijven in het licht van aanhoudend hoge inflatie, voegde Powell eraan toe.

De inflatie terugbrengen naar de doelstelling van 2% van de Fed zal enige pijn met zich meebrengen, herhaalde de steeds meer gefrustreerde Fed-voorzitter, maar hij merkte daarbij op dat de ergste pijn zou zijn als hij deze hoge inflatie niet zou aanpakken en deze hardnekkig zou laten worden.

Over het algemeen is het recessiegevaar toegenomen, aangezien de Amerikaanse macro-economische gegevens blijven teleurstellen en de grondstofprijzen reageren op de opzettelijke door de Fed veroorzaakte vernietiging van de vraag. En terwijl \’s werelds grootste centrale bank haar \”onvoorwaardelijke\” strijd voor prijsstabiliteit blijft aanpassen, worden de recessierisico\’s steeds zichtbaarder in de dagelijkse macrogegevens.