Rusland eist betaling van graan in roebels

\"\"

Na al een paar maanden te hebben gedreigd dit te doen, heeft Rusland beslist om de lijst van goederen waarvoor het betaling in roebels eist, uit te breiden met nu ook de graanexport, dit met ingang van vrijdag. Dit staat te lezen uit een officiële website van de overheid. Dus nu zijn graan, zonnebloemolie en geëxtraheerd meel de volgende die volgen op het besluit van maart om klanten uit \”onvriendelijke\” landen – waaronder grote klanten in Europa – in roebels voor aardgas te laten betalen in plaats van de normatieve dollars en euro\’s.

Bovenop deze stap kondigde landbouw Dmitry Patrushev onlangs aan dat de landbouwproducten van Rusland alleen naar \”bevriende landen\” zullen gaan, en volgens hem voor ze het het meest nodig heeft. Dat is een zeer belangrijke verklaring die ongetwijfeld onzekerheid en chaos zaaien zal voor de wereldwijde voedselvoorziening .

Russische staatsmedia hebben het nieuwe decreet nader uitgewerkt en gepubliceerd op een portaalsite van de regering: \”Het voorziet ook in een verlenging van de invoerrechten met een jaar in de nationale valuta met betrekking tot geëxporteerde zonnebloemolie en zonnebloemmeel tot 31 augustus 2023. \” En verder: \”Als onderdeel van het nieuwe betalingsmechanisme zal de basisprijs voor het berekenen van de exportheffing op tarwe 15.000 roebel (meer dan $ 267) per ton zijn.\”