Goudprijs in capitulatiefase volgt andere grondstoffen op de weg naar omlaag

\"\"

Nu goud deze week $ 70 verliest terwijl de Amerikaanse dollar stijgt en ruwe olie in het hoekje zitten waar de slagen vallen, sluit TD Securities een massale capitulatie-gebeurtenis in goud niet uit. Hetzelfde gebeurt trouwens bij andere grondstoffen.

Het edelmetaal handelde gisteren in de buurt van het dieptepunt voor de afgelopen 8,5 maanden, terwijl de Amerikaanse dollarindex steeg tot een 20-jarig hoogtepunt en de prijs voor ruwe olie daalde tot onder de $ 100.

“Er heeft zich een grote capitulatiefase bij het goud voltrokken. We stellen vast dat de steilste uitstroom uit brede grondstoffenfondsen sinds de Covid-19-crisis een reeks van trapsgewijze liquidaties van verschillende speculatieve groepen veroorzaakte. Andere grondstoffen gingen eveneens fors onderuit\”, stelde TD Securities senior grondstoffenstrateeg Daniel Ghali. \”Dit pleit voor een aanzienlijk nadeel voor goud in de komende sessies, omdat deelnemers gedwongen worden om in een vacuüm te verkopen.\”

Deze trend wordt waargenomen in de hele grondstoffensector, aangezien beleggers hun longposities verlaten uit angst voor een mogelijke recessie die de toekomstige vraag zou kunnen aantasten.

\”De haast van de fondsbeheerders richting exit draagt ​​bij aan de prijsdalingen, waarbij de brede grondstoffenindices gebukt gaan onder massale uitstromen te midden van angst voor een recessie. De top 15 fondsen van AUM hebben alleen al de afgelopen week een uitstroom van meer dan $ 1 miljard geboekt en ervaren de steilste uitstroom sinds de Covid-19-crisis\”, merkte Ghali op.

\”Dit benadrukt dat een mogelijke capitulatie bijdraagt ​​aan de ineenstorting van de prijzen voor alle grondstoffen.\”

Ghali wees in het bijzonder naar koper en merkte hier een aanhoudende neerwaartse trend op toen het metaal woensdag daalde tot het laagste punt in 20 maanden. \”Tenzij het rode metaal tegen het einde van het jaar op wonderbaarlijke wijze opnieuw boven $9.750/t wordt verhandeld, komen de kopermarkten in een aanhoudende neerwaartse trend terecht als gevolg van een scherpe vertraging van de vraag naar grondstoffen,\” zei hij.

Voor goud wijst een daling onder de $ 1.800 per ounce en vervolgens onder de belangrijkste steun van $ 1.780 per ounce op een blinde verkoop door grondstoffenfondsen. Het is nu afwachten waar de goudprijs een bodem zal vinden.