Amerikaanse inflatie stijgt met 9,1% in juni, het meest sinds november 1981

\"\"

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in juni in het snelste jaarlijkse tempo sinds november 1981.

De consumentenprijsindex (CPI) van het Bureau of Labor Statistics weerspiegelde een jaar-op-jaar stijging van 9,1% vorige maand, een stijging ten opzichte van het vorige 40-jarige hoogtepunt van 8,6% in mei. Volgens schattingen van Bloomberg verwachtten economen dat de lezing van juni een stijging van 8,8% zou laten zien. Dat is dus 0,3% meer geworden.

Op maandbasis steeg de breedste inflatiemaatstaf met een tempo van 1,3%, een stijging ten opzichte van de 1% in mei en een sneller tempo dan de stijging van 1,1% die economen hadden voorspeld. Dit was de grootste maandelijkse stijging sinds 2005.

De aanhoudende stijging van de inflatie in de Amerikaanse economie werd versterkt door brede stijgingen, waaronder hoge voedselkosten en recordprijzen voor benzine, die vorige maand meer dan $ 5 per gallon aan de pomp bereikten.

De \’Kern\’-CPI, die de meer volatiele voedings- en energiecomponenten buiten beschouwing laat, steeg in juni met 5,9%, vergeleken met 6,0% in mei. Economen rekenden op een stijging van 5,7% in deze maatstaf.

De energie-index van het rapport steeg met 7,5% in juni en 41,6% in het afgelopen jaar, wat de grootste stijging in 12 maanden is sinds de periode die eindigde in april 1980. Ondertussen steeg het onderdeel van het rapport dat de voedselprijzen volgt met 1% over de maand en met 10,4% jaarlijks, de grootste stijging in twaalf maanden sinds de periode die eindigde in februari 1981.

“Zijn er mogelijke redenen voor hoop aan de horizon? Er zijn enkele zeer recente constructieve ontwikkelingen geweest op het inflatiefront, waaronder de daling van de benzineprijzen en de daling van de ruwe olie tot onder de $ 100 per vat,\” zei Mark Hamrick, senior economisch analist van Bankrate. \”Toch is het nationale gemiddelde voor gewoon gas aan de pomp is ongeveer anderhalf dollar gestegen ten opzichte van een jaar geleden en blijft in het midden van de 4-dollar range.\”

Amerikaanse inflatie stijgt met 9,1% in juni, het meest sinds november 1981

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in juni in het snelste jaarlijkse tempo sinds november 1981.

De consumentenprijsindex (CPI) van het Bureau of Labor Statistics weerspiegelde een jaar-op-jaar stijging van 9,1% vorige maand, een stijging ten opzichte van het vorige 40-jarige hoogtepunt van 8,6% in mei. Volgens schattingen van Bloomberg verwachtten economen dat de lezing van juni een stijging van 8,8% zou laten zien. Dat is dus 0,3% meer geworden.

Op maandbasis steeg de breedste inflatiemaatstaf met een tempo van 1,3%, een stijging ten opzichte van de 1% in mei en een sneller tempo dan de stijging van 1,1% die economen hadden voorspeld. Dit was de grootste maandelijkse stijging sinds 2005.

De aanhoudende stijging van de inflatie in de Amerikaanse economie werd versterkt door brede stijgingen, waaronder hoge voedselkosten en recordprijzen voor benzine, die vorige maand meer dan $ 5 per gallon aan de pomp bereikten.

De \’Kern\’-CPI, die de meer volatiele voedings- en energiecomponenten buiten beschouwing laat, steeg in juni met 5,9%, vergeleken met 6,0% in mei. Economen rekenden op een stijging van 5,7% in deze maatstaf.

De energie-index van het rapport steeg met 7,5% in juni en 41,6% in het afgelopen jaar, wat de grootste stijging in 12 maanden is sinds de periode die eindigde in april 1980. Ondertussen steeg het onderdeel van het rapport dat de voedselprijzen volgt met 1% over de maand en met 10,4% jaarlijks, de grootste stijging in twaalf maanden sinds de periode die eindigde in februari 1981.

“Zijn er mogelijke redenen voor hoop aan de horizon? Er zijn enkele zeer recente constructieve ontwikkelingen geweest op het inflatiefront, waaronder de daling van de benzineprijzen en de daling van de ruwe olie tot onder de $ 100 per vat,\” zei Mark Hamrick, senior economisch analist van Bankrate. \”Toch is het nationale gemiddelde voor gewoon gas aan de pomp is ongeveer anderhalf dollar gestegen ten opzichte van een jaar geleden en blijft in het midden van de 4-dollar range.\”