Oplossing conflict Rusland-Oekraïne is noodzakelijk om inflatieprobleem te doen verdwijnen

\"\"

Het snel stijgende niveau van de totale inflatie begon met een opgehoopte vraag toen de pandemie over het hoogtepunt heen was. In juni 2021 liep de consumentenprijsindex al ruim boven de 5%. Knelpunten in de toeleveringsketen die het gevolg waren van de opgekropte vraag zorgden ervoor dat de inflatie in januari op 7,5% uitkwam.

Toen die problemen met de toeleveringsketen in februari 2022 leken af te nemen, viel Rusland Oekraïne aan. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft een dramatische impact gehad op de wereldwijde inflatie. Dit conflict verstikte het aanbod van landbouwproducten uit die twee landen en van kunstmest uit Rusland, waardoor de prijzen voor voedsel wereldwijd stegen. Het is dus de verslaving van de vrije wereld aan Russische olie en Russische kunstmest die een grote impact had op de voedsel- en energiekosten

De Russische invasie van Oekraïne verhoogde met andere woorden het risico op verstoringen in de wereldwijde export van kunstmest en olie uit Rusland aanzienlijk. Dit conflict heeft een enorme impact gehad op de olieprijs. Omdat Rusland de op een na grootste exporteur van olie is, heeft dit ertoe geleid dat de kostprijs voor een vat ruwe olie tot boven $ 100 per vat is gestegen. Rusland is \’s werelds grootste exporteur van kunstmest. Het land is goed voor 23% van de ammoniakexport, 14% van de ureumexport, 10% van de procesfosfaten en 21% van de potentiële export. Dat blijkt uit gegevens van het kunstmestinstituut.

De hoge kosten van olie en kunstmest hebben wereldwijd de grootste impact gehad op de voedselproductie. De grootste pieken in de totale inflatie waren de voedsel- en energiekosten. Daarom is het logisch om te erkennen dat we, om de inflatie op een aanvaardbaar niveau te brengen, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne moeten aanpakken en tot het besef moeten komen dat we de inflatie niet tot een aanvaardbaar niveau zullen terugbrengen zonder dit conflict op te lossen.