Wil de Fed de rente te snel verhogen?

\"\"

ARK Invest\’s CEO en CIO Cathie Wood ziet de Federal Reserve een grote fout maken door de rente te snel te willen verhogen. Inflatie is volgens Wood nog steeds een probleem op korte termijn. En dit wordt duidelijk wanneer beleggers meer aandacht gaan besteden aan de evolutie op de goudmarkt en aan de koersevolutie van de Amerikaanse dollar, zei Wood dinsdag tijdens haar webinar.

\”Wij geloven dat de Fed een grote fout heeft gemaakt, een beleidsfout van formaat zelfs. We krijgen allerlei katalysatoren die aangeven dat de Fed een pauze zou moeten inlassen in het optrekken van de rente\”, zei Wood.

In juni verhoogde de Fed de rente met 75 basispunten tot een bandbreedte van 1,5%-1,75%, de meest significante eenmalige verhoging sinds 1994. En later in juli zal ze naar verwachting de rente met nog eens 75 basispunten verhogen, met de CME FedWatch Tool die een waarschijnlijkheid aangeeft dat zal gebeuren van 90,6%.

Wood voert echter aan dat de Fed zich zorgen moet maken over deflatoire krachten. \”Er zijn allerlei deflatoire signalen die de Fed zullen dwingen, denken we, om haar beleid om te buigen en terug te draaien\”, merkte Wood op.

Die deflatoire signalen omvatten onder andere de handelspatronen van goud, de Amerikaanse dollar, olie en koper.

Goud, dat vaak wordt gezien als een inflatiehedge, is gedaald tot onder het niveau van $1.723 per ounce, een daling van ongeveer 12% in de afgelopen drie maanden. Dit handelspatroon ondersteunt het inflatieverhaal niet, benadrukte Wood.

Goud is een van de meest betrouwbare inflatiemeters die er zijn\”, zei ze. \”Dat bevestigt dat deflatie momenteel het grootste risico is, niet inflatie\”, zei Wood.

Ze voegde eraan toe dat de sterkte van de dollar zelfs een groter teken van deflatie is, en merkte op dat de Amerikaanse dollarindex op 20-jarige hoogten handelt. \”Dit is een totale anti-inflatoire kracht en daar wordt totaal geen rekening mee gehouden,\” zei Wood.