Zelfs pinguïns voelen de pijn van de inflatie

\"\"

De inflatie is van de ketting, laat daar geen misverstanden over bestaan en dit zowel in Europa als aan de overkant van de Atlantische Oceaan. De Amerikaanse CPI steeg in juni met 9,2% op jaarbasis. Iedereen voelt de pijn van meer inflatie, zelfs pinguïns. Dat verdient een woordje uitleg.

Een recente video toont pinguïns in een Japans aquarium die de goedkope vis afwijzen die het aquarium heeft gekocht ter vervanging van de hoogwaardigere maar duurdere vis die de pinguïns gewend waren te krijgen. De reden dat het aquarium van vis is veranderd, is omdat de ongebreidelde inflatie het voor het aquarium onmogelijk heeft gemaakt om vis van hogere kwaliteit te kopen.

De reactie van de pinguïns illustreert de tekortkoming in de politiek van de regeringen die beweren dat zelfs als inflatie het voor jou (of pinguïns) onmogelijk maakt om biefstuk (of vis van hogere kwaliteit) te eten, je kwaliteit van leven niet is afgenomen zolang je je hamburger (of goedkope vis) kunt blijven eten.

Het minimaliseren van de impact van inflatie door een \”laat de pinguïns slechte vis eten\”-benadering is de basis van de \”geketende CPI\”, een van de manieren waarop de overheid prijsinflatie onderschat. Volgens John Williams van Shadow Government Statistics bedraagt de reële inflatie in de VS (berekend zonder de \”aanpassingen van de regering\”) momenteel meer dan 15 procent!

Hoewel ze de werkelijke prijsinflatie blijven onderschatten, zijn regeringsfunctionarissen gedwongen om op zijn minst toe te geven dat de prijsinflatie een niveau heeft bereikt dat in veertig jaar niet is gezien.

Dit heeft ertoe geleid dat de Federal Reserve de rente heeft verhoogd. Maar tot nu toe hebben de renteverhogingen van de Fed de prijsinflatie niet gestopt. Dit is de reden waarom de volgende renteverhoging van de Fed een verhoging met een volledig procentpunt zou kunnen zijn.

Maar zelfs als de Fed de rente met een vol procentpunt verhoogt, zal de rente nog steeds ver onder het niveau van een vrije markt blijven. De Fed kan de tarieven niet verhogen in de buurt van de markttarieven, omdat dit het voor schuldenaars (zowel  consumenten, bedrijven als de federale overheid) onmogelijk zou maken om hun schulden doeltreffend te beheren.

De angst om het uiteenspatten van de vele zeepbellen te veroorzaken die de centrale bank eerst heeft gecreëerd – vooral de schuldzeepbel van de federale overheid – betekent dat de inspanningen van de Fed om de prijsinflatie een halt toe te roepen, zullen mislukken. De acties van de Fed zullen echter de werkloosheid doen toenemen en de economische groei belemmeren. Dit zal leiden tot, als dat nog niet het geval is, een terugkeer naar het fenomeen van de \’stagflatie\’ uit de jaren zeventig, hoewel het deze keer nog pijnlijker zal zijn.