Europese energiecrisis neemt steeds scherpere vormen aan

\"\"

Er zijn dringende politieke ingrepen nodig om de Europese energiecrisis op te lossen. Nord Stream kondigde gisteren aan dat het bedrijf de gastransporten weliswaar hervat, maar dan aan een capaciteit van slechts 20%. \”De reactie van Europa kan niet berusten op het opleggen van oneerlijke offers zonder de meest effectieve en solidaire bijdragen die elke lidstaat kan leveren goed te identificeren\”, schreef de Spaanse regering in berisping over een algemene verlaging van de vraag naar gas. \”Het is niet efficiënt, eerlijk of billijk\”, vervolgde de regering. Waarmee de spanningen tussen Noord en Zuid opnieuw aangewakkerd worden.

Het IMF voorspelde dat de Russische actie om de bevoorrading van Europa stop te zetten, het komende jaar tot een economische krimp van meer dan 5% zou leiden in Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Italië.

Het daglicht in Brussel werd 2 minuten en 38 seconden korter op 25 juli, een stille herinnering dat de winter eraan komt. Het Duitse federale ministerie voor Economische Zaken en Klimaatactie bevindt zich sinds 22 juni op alarmniveau voor aardgas en geeft dagelijks updates. \”Als de Russische gaslevering via de Nord Stream 1-leiding op dit lage niveau blijft, zal het zonder aanvullende maatregelen nauwelijks mogelijk zijn om in november een opslagniveau van 90% te bereiken.\” Het is een dagelijkse herinnering aan wat komen gaat. “Bedrijven en particulieren moeten rekening houden met een forse stijging van de gasprijzen.”