Het wordt steeds moeilijker om de realiteit van de recessie in de VS te ontkennen

\"\"

Het wordt steeds moeilijker voor recessie-ontkenners om hun optimisme te rechtvaardigen. En bij sommige mensen lijkt er inmiddels een belletje te rinkelen.

Eind vorige week kregen de Amerikanen meer economische gegevens en nieuws over bedrijfswinsten die bewijzen dat het economische optimisme waar al maanden over wordt gediscussieerd ongegrond is.

Voor de derde achtereenvolgende week stegen de wekelijkse aanvragen voor eerste werkloosheid tot 251.000. Dit was hoger dan verwacht en het is het hoogste aantal aanvragen voor werkloosheid sinds oktober vorig jaar.

Ook de Philadelphia Fed Manufacturing Index voor juli kwam naar buiten. De consensus was 0,4, een stijging ten opzichte van de -3,3 print van juni. In plaats daarvan kwam het cijfer uit op -12,3. Dat was 50% onder de onderkant van de consensus. Ondertussen daalde de werkgelegenheidsindex met 9 punten tot 19,4. Dat was de laagste stand sinds mei 2021.

De leidende economische indicatorindex voor juni daalde in juni met 0,8% ten opzichte van een naar beneden bijgesteld cijfer in mei tot 0,6%. Het was de vierde opeenvolgende maandelijkse daling in die index.

De samengestelde PMI-index daalde in juli tot 47,5 van 52,3 in juni en bereikte een dieptepunt in 26 maanden. De PMI-index voor diensten daalde zelfs nog lager tot 47. Alles onder de 50 wijst op een recessie. Peter zei dat de grote daling in de dienstensector bijzonder verontrustend was.

Als je een 47 hebt op de dienstenindex, weet je dat de Amerikaanse economie in een recessie verkeert, omdat iedereen naar de dienstensector kijkt om de economie aan te drijven.\”

Peter zei dat deze gegevens mensen niet echt zouden moeten verrassen, omdat het niets nieuws is.

Dit zou duidelijk moeten zijn, maar sommige economen hebben de zwakte in de economie ontkend. Dus terwijl al deze zwakke economische gegevens naar buiten blijven komen, zullen steeds meer recessie-ontkenners de handdoek in de ring moeten gooien en de realiteit moeten accepteren – inclusief alle recessie-ontkenners bij de Federal Reserve.