Problemen Walmart tonen aan hoe erg het gesteld is met de Amerikaanse consument

\"\"

Het aandeel Walmart daalde dinsdag met 9% in de voorbeurshandel, waarna het aandeel van de grootste distributieketen in de loop van de sessie slechts een klein deel van het verlies kon ophalen.

\”De toenemende voedsel- en brandstofinflatie hebben invloed gehad op de manier waarop onze klanten geld uitgeven, en hoewel we goede vooruitgang hebben geboekt met het opruimen van hardline-categorieën, kregen we met stevige tegenwind af te rekenen\”, stelde Walmart CEO Doug McMillon in een verklaring.

Walmart weigerde CEO Doug McMillon of CFO John Rainey beschikbaar te stellen voor een interview, wat op zich ook al een teken aan de wand mag worden genoemd.

\”De hogere inflatie heeft invloed op de uitgaven aan discretionaire categorieën en doet zich vooral voor bij de klanten van Walmart met het laagste inkomensniveau. Maar is ook een teken dat consumenten met iets hogere inkomens te lijden hebben van inflatie, het zijn dus niet alleen de lagere inkomens die de pijn voelen\”, aldus Citigroup analist Paul Lejuez in een nota aan klanten.

De Bentonville Bruiser (de bijnaam van Walmart in de Verenigde Staten) voegt zich nu bij een groeiende lijst van bekende detailhandelaren die hun winsten zien worden belaagd door brute inflatie in transport en koopwaar, met weinig ruimte om die hogere kosten door te berekenen aan shoppers die steeds meer krap bij kas zitten.