Groothandelsprijs voor aardgas is op jaarbasis al met 400% gestegen

\"\"

Woensdag daalden de fysieke stromen aardgas via Nord Stream 1 tot 14,4 miljoen kilowattuur per uur (kWh/h) van ongeveer 28 miljoen kWh/h een dag eerder en dat laatste cijfer was al slechts 40% van de normale capaciteit. De daling komt minder dan een week nadat de pijplijn opnieuw is opgestart na een geplande onderhoudsperiode van 10 dagen.

Europese politici hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat Rusland deze winter de gasstromen volledig zou kunnen stopzetten, wat Duitsland in een recessie zou storten en de prijzen voor consumenten en industrie nog verder zou doen stijgen.

De Nederlandse groothandelsprijs voor gas voor augustus, de Europese benchmark, is woensdag met 7% gestegen tot 210 euro per megawattuur, zo\’n 400% meer dan een jaar geleden.

Duitsland, de grootste economie van Europa en de grootste importeur van Russisch gas, is sinds half juni bijzonder getroffen door de lagere aanvoer van aardgas, met als gevolg dat gasimporteur Uniper een staatssteun van 15 miljard euro nodig heeft.

Italië, een andere grote importeur die doorgaans 40% van het gas uit Rusland haalt, zou aan het einde van de komende winter te maken krijgen met een gastekort als Rusland de bevoorrading volledig zou stopzetten, waarschuwde minister van Ecologische Overgang Roberto Cingolani.

Uniper en de Italiaanse Eni zeiden allebei dat ze veel minder aardgas van Gazprom hebben ontvangen dan ze gewoon zijn.

De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, zei klaar te staan ​​voor het gebruik van kernenergie om een ​​elektriciteitstekort te voorkomen.

Duitsland heeft gezegd dat het de levensduur van zijn drie resterende kerncentrales, die 6% van zijn energie produceren, zou kunnen verlengen als Rusland het volledig zou afsluiten van zijn gas.

Klaus Mueller, hoofd van de netwerkregulator van het land, zei dat Duitsland nog steeds een gastekort zou kunnen vermijden dat zou leiden tot rantsoenering, terwijl hij een pleidooi hield in de richting van gezinnen en de industrie om aardgas te besparen.

Duitse industriegroepen hebben echter gewaarschuwd dat bedrijven misschien geen andere keuze hebben dan de productie te verlagen om grotere besparingen te realiseren, wat wijst op een trage goedkeuring voor het vervangen van aardgas door andere, meer vervuilende brandstoffen.