IMF maakt zich geen zorgen om instorting koers bitcoin

\"\"

Instortingen van de cryptomarkt zijn geen echte dreiging voor de wereldwijde financiële stabiliteit, zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in een rapport dat niettemin ernstige zorgen opriep over de wereldeconomie.

De wereldeconomie wordt geteisterd door hoge inflatie en mogelijk de tweede recessie in iets meer dan twee jaar, zei het IMF, gezien de impact van de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende COVID-lockdowns. Markten zoals bitcoin, die geïsoleerd zijn van de conventionele banken, lijken echter geen grote bron van zorgen te zijn, zegt het rapport.

Die relatieve rust is er ondanks recente ineenstortingen, zoals de terraUSD stablecoin en het Three Arrows Capital-fonds – turbulentie die sommige regelgevers ertoe heeft aangezet meer controle uit te oefenen op de snelgroeiende markt van cryptomunten.

\”Spillovers naar het bredere financiële systeem zijn tot nu toe beperkt gebleven\”, zei het IMF, daarbij verwijzend naar een dramatische prijsdaling bij bitcoin die tot grote verliezen heeft geleid voor crypto-investeerders.

In een rapport verschenen in juni zei de European Systemic Risk Board dat de aanhoudende stijgende populariteit van crypto’s zou kunnen betekenen dat grote financiële marktbedreigingen snel en plotseling kunnen opduiken. Het IMF zelf heeft ook opgeroepen tot meer regulering van de sector en heeft El Salvador gewaarschuwd om te stoppen met het gebruik van bitcoin als wettig betaalmiddel.

Standard-setters over de hele wereld werken er ook aan om precies uit te leggen hoe banken de cryptomarkten moeten betreden. Het Bazels Comité voor bankentoezicht heeft een limiet voorgesteld voor het bezit van bitcoins – naast een forse kapitaalvereiste die het vermogen van banken om leningen te verstrekken op basis van cryptoreserves zou beperken. Daarmee lijkt de opmars van de cryptomunten een halt te zijn toegeroepen.