Amerikaanse centrale bank kan rente verder optrekken dan beleggers denken

\"\"

Volgens de voormalige New Yorkse Fed-president Bill Dudley onderschatten de financiële markten hoe ver de Federal Reserve wil gaan om een ​​decennia-hoge inflatie te bedwingen. In een persconferentie na het besluit van de centrale bank om de rente met nog eens 75 basispunten te verhogen, verwees voorzitter Jerome Powell herhaaldelijk naar de samenvatting van de economische projecties van juni door zijn collega\’s als de beste gids naar waar de commissie het beleid moet aanscherpen.

Dat laat zien dat de Federal Funds-rente dit jaar zal eindigen op 3,25%-3,5%, plus nog eens 50 basispunten aan verkrapping in 2023. Er valt dus nog een eindje weg af te leggen.

\”Dat is heel wat meer dan wat tegenwoordig op de markten wordt geprijsd\”, zei Dudley in een interview op Bloomberg Television. \”Het feit dat Powell in zijn opmerkingen drie tot vier keer terugkwam op de SEP-projecties van juni, suggereert voor mij dat de Fed denkt dat ze behoorlijk wat meer gaan doen dan wat vandaag op de financiële markten is in geprijsd.\”

Gezien de hoge mate van economische onzekerheid, zei Powell dat de Fed beslissingen per vergadering zal nemen en de binnenkomende macro-economische gegevens zal volgen in plaats van voordien \”duidelijke richtlijnen\” te geven over rentebewegingen.

De financiële markten stegen na de beslissing en tijdens de persconferentie van Powell, wat Dudley als een \”hulprally\” beschouwt nu de Fed-vergadering voorbij is. Hij zei echter dat het voordeel voor de markten van de Amerikaanse rentepolitiek zeer beperkt is en dat de Fed strakkere financiële voorwaarden nodig heeft om de arbeidsmarkt te verslappen en de inflatie terug te dringen.

Dudley was het niet eens met de beoordeling van Powell dat de Fed de rente al tot een neutraal bereik heeft verhoogd. Gezien de mate van onzekerheid, zou ik wat sceptischer zijn, zei Dudley, eraan toevoegend dat het eindpercentage waarschijnlijk dichter bij 4% ligt. De Fed heeft dus nog een eindje weg af te leggen.