Goud biedt kansen tegen achtergrond van oprukkende deflatoire krachten

\"\"

Na nogmaals een stijging van 75 basispunten door de Federal Reserve, lijkt goud het meest opvallende metaal te worden in de tweede helft van het jaar, vooral in het licht van de lagere prijzen voor industriële metalen die wijzen op deflatoire krachten die weer op de voorgrond treden, aldus Bloomberg Intelligence.

Na het besluit van de Fed in haar julimeeting sprong de goudprijs rond de $30 omhoog, om vervolgens door de stijgen richting 1 1.775. De stijging komt nadat goud vast kwam te zitten in de consolidatiemodus na een plotselinge daling naar het niveau van $ 1.700 per ounce, dit onder invloed van een sterke Amerikaanse dollar. Inmiddels hebben we een herstel gekregen tot zelfs even opnieuw $ 1.800.

\”De renteverhoging van 75 bp tijdens de bijeenkomst in juli zou de basis kunnen verstevigen voor een langgerekte bullmarkt in goud en Amerikaanse staatsobligaties.\”, aldus Bloomberg. Dat zei senior grondstoffenstrateeg Mike McGlone van Bloomberg de vorige week in een rapport.

Bloomberg Intelligence ziet goud als een potentiële uitblinker in de tweede helft van het jaar na het leveren van stabiele resultaten in de eerste helft van 2022. Year-to-date is goud met iets minder dan 4% gedaald.

McGlone sluit niet uit dat deflatoire krachten een comeback maken na de agressieve renteverhogingen van de Fed.

\”De renteverhogingen van de Fed in 2022 bedragen ongeveer 3x het tempo dat aan het begin van het jaar werd verwacht en dat is een sterke tegenwind voor de meeste activa, maar is anderzijds positief voor het goud.\”, zei hij.

In slechts 40 dagen verhoogde de Fed de rente met 150 basispunten. En dat zou genoeg kunnen zijn voor goud om zijn bodem te vinden en de volgende rally te beginnen.

\”Goud en staatsobligaties kunnen de grootste begunstigden zijn als de verkrapping afneemt. Stijgende rentes stimuleren doorgaans de obligatierendementen op de korte termijn, maar sinds de 75-bp stijging op 15 juni is de rente op lange obligaties gedaald,\” zei McGlone. \”Goud begon te herstellen van ongeveer $ 1.200 per ounce rond de tijd dat de obligatierendementen vier jaar geleden een hoogtepunt bereikten en we zien momenteel parallellen daarvan op ongeveer $ 1.700.\”

De situatie voor het goud wordt positief beïnvloed door de opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse centrale bank binnenkort klaar zou kunnen zijn om de verkrapping te vertragen.

Op woensdag benadrukte Powell dat het monetaire beleid van de VS nu neutraal is, wat betekent dat de Fed binnenkort zou kunnen beginnen met het vertragen van het tempo van de renteverhoging.

\”Nu we neutraal zijn zal het op een gegeven moment aangewezen zijn om te vertragen. We hebben nog geen beslissing genomen wanneer dat punt wordt bereikt, maar we komen dichter bij waar we moeten zijn, \”vertelde hij aan verslaggevers.

Powell was het er ook niet mee eens dat de Amerikaanse economie momenteel in een recessie verkeert, ondanks dat het BBP voor het tweede kwartaal op rij kromp.

\”Ik denk niet dat de VS momenteel in een recessie verkeert. Er zijn te veel delen van de economie die het te goed doen. Ik zou willen wijzen op de zeer sterke arbeidsmarkt. Het is waar dat de groei vertraagt. Maar over het algemeen worden de BBP-cijfers bij de tweede en derde lezing flink herzien. We hebben daarom de neiging om de eerste BBP-rapporten met een korreltje zout te nemen,\” zei Powell.