Recente economische gegevens betekenen een heuse nachtmerrie voor de Fed

\"\"

Het beeld voor de Amerikaanse economie ziet er op zijn zachtst gezegd niet goed uit en dat zal het werk van de Federal Reserve er niet gemakkelijker op maken als ze probeert een zachte economische landing te bewerkstelligen, waarschuwt een topeconoom van Wall Street.

\”Ik zou zeggen dat de recente economische gegevens in de richting van een grote nachtmerrie voor de centrale bank wijst\”, zei Citi Global Chief Economist Nathan Sheets op Yahoo Finance Live (video hierboven). \”Aan de ene kant zou ik zeggen dat er heel duidelijk bewijs is van een vertraging van de wereldwijde vraag. En aan de andere kant is er ook duidelijk bewijs dat de inflatiedruk aanhoudt. Als je dat bij elkaar optelt, is het echt moeilijk voor centrale banken om dat te bestrijden.\”

Het Bureau of Economic Analysis (BEA) zei vorige week dat het BBP in de VS in het tweede kwartaal met 0,9% daalde, omdat consumenten en bedrijven hun uitgaven terugtrokken vanwege stijgende prijzen voor goederen en diensten. Dit markeerde het tweede opeenvolgende kwartaal van economische krimp, nadat het bbp in het eerste kwartaal met 1,6% was gedaald.

De back-to-back economische krimp wakkerde het gesprek aan dat de VS zich in een recessie bevond.

\”Het zou me niet verbazen als ze NBER daadwerkelijk het begin van de recessie naar het einde van vorig jaar verplaatst, die zou dus vroeger zijn begonnen dan momenteel wordt aangenomen\”, zei hoofdeconoom Vincent Reinhart van Dreyfus Mellon. \”Dus misschien komen we in een van de langere recessies terecht.\” Wat uiteraard weinig goeds voorspelt.