Terugkeer haussemarkt op de beurzen kan nog jaren op zich laten wachten

\"\"

De S&P 500 is year-to-date met 14 procent gedaald en de NASDAQ met 22 procent. Een vraag die veel beleggers beantwoord willen, is wanneer de markt terugkeert naar zijn eerdere hoogtepunten.

Als de geschiedenis een leidraad is, zullen de markten pas over tien jaar herstellen, zegt Jason Shapiro, Principal bij JS Shapiro LLC en een sleutelfiguur in het 2020-boek van Jack Schwager, Unknown Market Wizards.

\”Het soort geld dat zich de afgelopen jaren op de aandelenmarkt heeft opgestapeld, is geen geld dat historisch gezien een goed rendement oplevert\”, zei hij. \”Mijn gevoel is niet dat er op korte of middellange nog een positief rendement op de aandelenmarkt te vinden zal zijn. De buy-and-hold\’ zal de komende 10 tot 15 jaar waarschijnlijk niet meer werken. \”

Shapiro suggereerde dat handelen op korte termijn op de beurs de markt de beste manier is om nog rendement te behalen.

Shapiro wees op de geschiedenis van de Japanse aandelenmarkt en beweerde dat zelfs in een neergaande markt winst kan worden gemaakt. De Nikkei 225 is een index van Japanse aandelen.

\”De Nikkei is ongeveer 28 procent gedaald ten opzichte van zijn hoogste punt, tweeëndertig en een half jaar geleden,\” legde hij uit. \”In die tweeëndertig en een half jaar zijn er zo\’n 40 bewegingen waarbij de markt 20 procent of meer bewoog in beide richtingen en dus er is genoeg geld te verdienen.\”

Shapiro is een \’tegenstrijdige belegger\’, wat inhoudt dat hij posities inneemt die tegengesteld zijn aan consensusposities in de markt. Zijn filosofie houdt in dat wanneer markten \’overvol\’ raken, er een correctie nodig is.

Hij vermeldde dat er twee gegevensbronnen zijn die hij gebruikt om zijn gedrag op de beurs te bepalen: het rapport Commitment of Traders en de volatiliteit van opties. De rest van zijn transacties worden uitgevoerd op basis van \’discretie\’, wat Shapiro daaronder ook mag verstaan.