Gouden munten opgenomen in het economisch systeem van Zimbabwe

\"\"

Zimbabwe zag een sterke vraag naar zijn gouden munten om de inflatie te temmen door een waardeopslag te bieden en de bevolking een alternatief te geven voor de Amerikaanse dollar. De eigen munt is door de vloer gezakt, zodat alternatieven noodzakelijk zijn.

De centrale bank van het land verkocht 1.500 gouden munten na de lancering van het programma op 25 juli, zo citeerde Bloomberg gouverneur John Mangudya.

En nu is Zimbabwe van plan om nog eens 2.000 extra gouden munten beschikbaar te stellen voor het grote publiek.

De centrale bank verkoopt één troy ounce 22-karaats gouden munten genaamd \’Mosi-Oa-Tunya\’. De naam betekent \”Smoke that Thunders\”, verwijzend naar Victoria Falls.

Elke gouden munt heeft een serienummer en kan worden gekocht met lokale valuta, de Amerikaanse dollar en andere vreemde valuta.

De prijs wordt bepaald op basis van de internationale goudprijs en productiekosten. Maandag kostte elke gouden munt $ 1.841, volgens de website van de centrale bank.

De eigenaren van de gouden munten kunnen ze omzetten in contanten of ze verhandelen wanneer dat nodig is. De gouden munten kunnen ook worden gebruikt voor transactiedoeleinden en als onderpand voor leningen.

Het doel van de gouden munten is om de vraag naar Amerikaanse dollars te verminderen na de ineenstorting van de Zimbabwaanse dollar. De stijgende inflatie en de devaluatie van de valuta hebben het de bevolking van Zimbabwe moeilijk gemaakt. De inflatie op jaarbasis van het land bedroeg in juni bijna 192%.

Als reactie op de crisis werd de centrale bank van Zimbabwe gedwongen haar beleidsrente meer dan te verdubbelen van 80% naar 200%, een nieuw record.

\”De commissie merkte op dat de stijging van de inflatie de vraag en het vertrouwen van de consument ondermijnde en dat, indien niet gecontroleerd, dit de aanzienlijke economische vooruitgang van de afgelopen twee jaar zou terugdraaien\”, zei de gouverneur van de centrale bank, John Mangudya, vorige week.

Destijds maakte Zimbabwe ook plannen bekend om de Amerikaanse dollar de komende vijf jaar als wettig betaalmiddel te gebruiken om de wisselkoers van het land te stabiliseren. Dit is de tweede keer in meer dan tien jaar dat Zimbabwe de dollar legaliseert als wettig betaalmiddel.

\”De regering heeft duidelijk haar intentie uitgesproken om een ​​multi-valutasysteem te handhaven op basis van dubbel gebruik van de Amerikaanse dollar en de Zimbabwaanse dollar\”, zei minister van Financiën Mthuli Ncube vorige week.