Goudprijs probeert opgaande trend opnieuw te pakken te krijgen

\"\"

De goudmarkt testte eerder deze week weerstand op $1.800 per ounce en werd toen verhandeld op het hoogste punt in vier weken. Inmiddels zagen we weer een terugval richting $ 1.780. De goudprijs is gestegen als gevolg van dalende obligatierendementen en toenemende angst voor een recessie, maar een marktanalist zei dat beleggers ook aandacht moeten besteden aan de aanbodzijde van de markt.

In een dinsdag gepubliceerd rapport zei Erik Norland, uitvoerend directeur en senior econoom bij CME Group, dat een dalend mijnaanbod aan goud en zilver de prijzen op lange termijn zou moeten ondersteunen, aangezien de vraag robuust blijft.

Hij merkte op dat tussen 2016 en 2021 de mijnbouwproductie in goud met 7% daalde. Tegelijkertijd is het aanbod vanuit de zilvermijnen met 8,5% gedaald.

\”Een vermindering van de voorraden langs de markt kan een van de redenen zijn waarom de prijzen van edele metalen de afgelopen vijf jaar zijn gestegen\”, zei hij in het rapport.

Hoewel de vraag naar investeringen de prijsvolatiliteit op de korte termijn kan stimuleren, zei Norland dat het niet voldoende is om bullmarkten op de lange termijn te ondersteunen.

\”Bewegingen in de goud- en zilverprijzen worden vaker uitsluitend toegeschreven aan factoren aan de vraagzijde\”, zei hij. \”Onze analyse suggereert echter dat factoren aan de vraagzijde en de aanbodzijde samen de decennialange bull- en bearmarkt hebben veroorzaakt en dat geen van beide zijden van de vraag-aanbodvergelijking alleen verantwoordelijk was voor de prijsbewegingen van goud en zilver.\”

Norland zei dat zijn onderzoek ook aantoont dat goud en zilver gevoelig zijn voor elkaars productieniveaus. De zilverprijzen hebben ondermaats gepresteerd wanneer de goudproductie was gestegen en vice versa.

Vooruitkijkend zei Norland dat de goud- en zilverproductie een gemengd beeld te zien geeft. Hij merkte op dat zowel goud- als zilvermijnen enorme inkomsten realiseren, aangezien de prijzen ver boven de productiekosten liggen. Hij stelt echter ook vast dat de productie blijft dalen en dat de mijnbouwbedrijven moeite hebben om nieuwe rijke ertslagen te vinden.

Norland zei dat goudproducenten gemiddeld winstmarges zien van meer dan 60% en operationele marges ruim boven de 125%. Zilverproducenten zien winstmarges van ongeveer 75%, zelfs terwijl de zilverprijs slechter presteert dan de goudprijs.

\”Hoge huidige winstmarges impliceren niet noodzakelijkerwijs dat we in de nabije toekomst een sterke groei in de sector zullen zien. Ten slotte, zelfs bij toegenomen investeringen, zal er mogelijk gedurende vele jaren geen sterk herstel van de zilver- en goudproductie zijn gezien de benodigde tijd om te beginnen met het winnen van erts uit nieuwe mijnen\”, stelde hij in het rapport. \”Dus, hoewel er weinig reden is om te anticiperen op bezuinigingen in de mijnen in de wereld, is er even weinig reden om aan te nemen dat de hoge prijzen van vandaag zich snel zullen vertalen in een hogere productie van beide metalen.\”