Gerhard Schröder wil kniebuiging voor Poetin maken

\"\"

Duitsland moet een deal sluiten met Poetin om deze winter een energiecrisis te voorkomen en Oekraïne moet afstand doen van zijn claim op de Krim, zei Gerhard Schröder.

De voormalige Duitse bondskanselier zei dat zijn land een gascrisis kan voorkomen door de werkzaamheden aan de Nord Stream 2-pijpleiding vanuit Rusland opnieuw op te starten.

Het project van $ 11 miljard (£ 9 miljard), dat de Russische gaslevering aan Duitsland zou verdubbelen, werd vorig jaar voltooid, maar het goedkeuringsproces werd stopgezet bij het uitbreken van de oorlog in februari.

Schröder, voormalig voorzitter van Rosneft en hoofd van de aandeelhouderscommissie bij Nord Stream, zei ook dat Oekraïne zijn claim op de Krim moet opgeven en moet onderhandelen met Poetin.

Hij vertelde het tijdschrift Stern dat het een grote fout zou zijn om mogelijke concessies van Oekraïne af te doen als een opgelegde vrede.

Hij zei dat de huidige problemen kunnen worden opgelost door middel van een compromis voor de Donbas-regio op basis van een Zwitsers kantonmodel, evenals gewapende neutraliteit voor Oekraïne als alternatief voor het NAVO-lidmaatschap.

In een reactie beschreef de Oekraïense presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak Schröder spottend als een \”stem van het Russische koninklijke hof\”.

Podolyak twitterde: \”Als Moskou dialoog wil, ligt de bal in zijn kamp. Eerst een staakt-het-vuren en terugtrekking van troepen, dan pas constructieve dialoog.\”