Manipulatie goudmarkt gebeurt op de eerste plaats door ‘spoofing’

\"\"

Bloomberg en Reuters News besteden veen aandacht aan het huidige proces tegen de goudhandelaren van JP Morgan Chase & Co.. De media onthulden schokkende details over hoe diep de manipulatie ging en hoe enorm de fraude in omvang was. Het lijkt erop dat de wolf (JP Morgan) al meer dan een decennium de gouden gans bewaakte.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht ingediend tegen drie voormalige JP Morgan-medewerkers die beschuldigd worden van samenzwering en afpersing voor het manipuleren van de futures-handel in edelmetalen tussen 2008 en 2016.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie beweerde dat een opzettelijk plan om te manipuleren en te profiteren van de handel in goud, zilver, platina en palladium via futures werd geleid door topmanager van de bank Michael Nowak.

Volgens Reuters worden Michael Nowak, het voormalige wereldwijde hoofd van de bank voor de handel in edelmetalen, handelaar Gregg Smith en verkoper Jeffrey Ruffo beschuldigd van samenzwering om de marktdeelnemers te bedriegen via een manipulatieve handelstactiek die bekend staat als “spoofing.\”

Het proces zit erop en de jury is nu in beraad om tot een uitspraak te komen. Het proces bracht enkele verrassende en alarmerende feiten en details aan het licht. De openbare aanklager van de regering, Matthew Sullivan, zei donderdag tijdens de slotpleidooien dat Nowak en Smith het team leerden spoofen als onderdeel van een zorgvuldig opgezet plan. Hij vertelde de jury: \”De beklaagden hadden macht en invloed, en samen misbruikten ze hun posities en tuigden ze de edelmetaalmarkten op voor hun gewin\”. Een praktijk waarvan niet duidelijk is of ze tot bij de wortel is uitgeroeid.