Grimmige taal van de gouverneur Bank of England

\"\"

De renteverhoging van de BoE vorige week ging gepaard met behoorlijk grimmige opmerkingen van de gouverneur van de centrale bank. Hij verklaarde dat de inflatie hoogstwaarschijnlijk verder zal stijgen voordat deze afkoelt en dat de Britse economie hoogstwaarschijnlijk vanaf het vierde kwartaal in een recessie zal belanden.

De gouverneur noemde als een van de redenen voor zo\’n sombere vooruitzichten ook de prijs van aardgas. Dat doet toch wat vragen rijzen, want het VK is minder afhankelijk van gas in vergelijking met andere Europese landen. En toch, ondanks de recessiepraat, was de stijging van 50 basispunten van de BoE de grootste sinds 1995.

De gasprijzen zullen in de toekomst centraal blijven staan. Naarmate het noordelijk halfrond naar de winter verschuift, zal een groter aantal landen allemaal gedeeltelijk of grotendeels afhankelijk zijn van gas als een van de energiebronnen, om warm te blijven en de lichten in de winter aan te houden. Zuid-Korea, Japan, China zullen ook met Europa concurreren voor gasimport. Zo zal een strenge winter in Azië de vraag naar gas versterken.

De Britse centrale bank kreeg kritiek omdat ze niet eerder en agressiever handelde om de op hol geslagen inflatie aan te pakken. Maar Bailey hield afgelopen donderdag vol dat veel van de inflatoire schokken waarmee de Britse economie wordt geconfronteerd, van buitenaf en onverwacht waren – met name de Russische oorlog in Oekraïne en de nadelige impact ervan op de energieprijzen. \”We maken geen beleid achteraf\”, zei Bailey. De oorlog in Oekraïne is niet iets dat voorzien was of zelfs maar kon worden voorzien”.

Het Monetary Policy Committee van de Britse centrale bank keurde de zesde opeenvolgende renteverhoging goed met een meerderheid van 8-1 in het voordeel van de historische verhoging van een half punt.

De renteverhoging markeert de grootste stijging van de centrale bank sinds 1995, terwijl ze probeert de inflatie terug te brengen naar haar doelstelling van 2%.

De inflatie in het VK bereikte in juni een nieuw hoogtepunt in 40 jaar van 9,4%, terwijl de voedsel- en energieprijzen bleven stijgen, waardoor de historische crisis van de kosten van levensonderhoud van het land werd verdiept.