VS waagt zich op glas ijs door exportbeperkingen voor Chinese halfgeleiders op te legen

\"\"

Exportbeperkingen die door Washington worden overwogen om China\’s vooruitgang in de productie van halfgeleiders een halt toe te roepen, kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. De daaruit ontstane problemen kunnen volgens kenners van de markt mogelijk de fragiele wereldwijde chiptoeleveringsketens verstoren en uiteindelijk ook Amerikaanse bedrijven schaden.

Reuters meldde maandag dat de Verenigde Staten overwegen om de verzending van Amerikaanse apparatuur voor het maken van chips te beperken tot de producenten van geheugenchips in China die geavanceerde halfgeleiders maken die in alles worden gebruikt, van smartphones tot datacenters.

De beperkingen zouden chipmakers zoals de Zuid-Koreaanse giganten Samsung Electronics en SK Hynix ervan weerhouden nieuwe technologische hulpmiddelen te verzenden naar de fabrieken die ze in China exploiteren.

Samsung en SK Hynix, die meer dan de helft van de wereldwijde markt voor NAND-flashgeheugenchips in handen hebben, hebben de afgelopen decennia zwaar geïnvesteerd in China om er chips te produceren die van vitaal belang zijn voor grote klanten, waaronder techgiganten Apple, Amazon, Facebook-eigenaar Meta en Google.

Naast computers en telefoons worden deze chips gebruikt in producten zoals elektrische voertuigen die digitale gegevensopslag vereisen. \”Samsung\’s Chinese productie alleen al is goed voor meer dan 15% van de wereldwijde NAND-flashproductie. Als er een productiestoring is, zullen de chipprijzen stijgen\”, zegt Lee Min-hee, analist bij BNK Securities. Het potentieel voor nieuwe onrust – de beperkingen moeten nog worden goedgekeurd – komt net op het moment dat het wereldwijd tekort aan chips dat bedrijven van auto\’s tot consumentenapparaten al meer dan een jaar heeft verstoord, eindelijk tekenen van versoepeling vertoont.

Maar het tekort is nog niet volledig opgelost. Alle tekenen van nieuwe verstoring kunnen de onzekerheid over het aanbod doen herleven, wat kan leiden tot prijsstijgingen – zoals eerder dit jaar te zien was toen China COVID-19-beperkingen oplegde in Xian, waar Samsung chips produceert.