Goud- en zilverprijs omlaag op werkloosheidscijfers en daarna weer omhoog

De goud- en zilverprijzen zijn stevig lager gezet tijdens de Amerikaanse handel op vrijdag, in de nasleep van een verrassend sterk Amerikaans werkgelegenheidsrapport dat de Federal Reserve zou kunnen dwingen om nog agressiever te worden in haar monetaire verkrapping. Lees: de rentevoeten zouden nog omhoog kunnen.

De Amerikaanse dollarindex en de rente op Amerikaanse schatkistpapier sprongen omhoog door het banennieuws, wat op zijn beurt hielp om de goud- en zilverprijzen naar beneden te duwen. De goudfutures van oktober daalden met $21,70 tot $1.774,70. De Comex-zilverfutures in september daalden anderzijds met $ 0,507 tot $ 19,615 per ounce. Herstel liet echter niet op zich wachten: vrijdagavond stonden we respectievelijk op $ 1.790,40 en $ 19,83.

Het Amerikaanse banenrapport van vanmorgen voor juli toonde een zeer sterke stijging met 528.000 banen buiten de landbouw, terwijl een winst van maar ongeveer 260.000 was verwacht. Het banenrapport van juni liet een stijging zien van 372.000 banen buiten de landbouw. Het totale werkloosheidscijfer in juli daalde van 3,6% in juni tot 3,5%. Toch bleef een forse reactie op de beurzen uit.

De markt is nog steeds een beetje ongemakkelijk te midden van de escalatie van de spanningen tussen de VS en China, de twee grootste economieën ter wereld, na het bezoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan deze week. China voert agressieve militaire oefeningen uit rond Taiwan en kondigde ook sancties aan tegen Nancy Pelosi en haar familie. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei dat de militaire oefeningen van China in de buurt van Taiwan een zorgwekkende escalatie zijn.

De belangrijkste markten vrijdag zagen de Nymex-prijs voor ruwe olie bijna stabiel rond $88,50 per vat. Ruwe olie bereikte donderdag een dieptepunt voor de afgelopen 4,5 maand. De Amerikaanse dollarindex is fors hoger in de vroege handel in de VS en maakte een grote opmars na het banenrapport. Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsleningen steeg tot bijna 2,85%.