Opnieuw waarschuwing dat gebrek aan aardgas Duitse economie kan verlammen

\"\"

De toeleverings- en productieketens zouden kunnen instorten als de Russische aardgaslevering aan Duitsland verder zou dalen, zei de Duitse chemiegigant Covestro vorige week in een nieuwe waarschuwing van de industrie dat de sterk verminderde gasstromen via Nord Stream een ​​cascade-effect zullen hebben op de productieactiviteit in Europa\’s grootste economie.

\”Vanwege de nauwe banden tussen de chemische industrie en de downstreamsectoren, zal een verdere verslechtering van de situatie waarschijnlijk leiden tot de ineenstorting van de volledige toeleverings- en productieketens\”, zei Covestro dinsdag in de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal. Een woordvoerder van het bedrijf sprak over een steeds uitdagendere omgeving.

Als de gasvoorziening dit jaar wordt gerantsoeneerd, kan dit leiden tot gedeeltelijke of zelfs volledige sluiting van fabrieken van Covestro, afhankelijk van het niveau van de bezuinigingen\”, zei de chemiereus, wiens Duitse vestigingen ongeveer een kwart van zijn productiecapaciteit wereldwijd vertegenwoordigen.

Net als veel andere grote gasverbruikers in de industrie – niet alleen in Duitsland maar ook in de rest van Europa – heeft Covestro verschillende maatregelen genomen om zijn gasbehoefte te verminderen, onder meer door over te schakelen op stoomgeneratoren op oliebasis. Het bedrijf zei ook continu bezig te zijn met het verbeteren van bestaande productietechnologieën en het uitrollen van nieuwe om het gas- en energieverbruik verder te verminderen.

In de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne verwacht Covestro aanhoudende gevolgen voor de wereldwijde toeleveringsketens, zeer hoge energieprijsniveaus, hoge inflatie en zwakkere groei in de wereldeconomie. Het management stelde de winstprognose voor 2022 naar beneden bij.

\”In de tweede helft van het jaar zijn de macro-economische risico\’s opnieuw aanzienlijk toegenomen, vooral met betrekking tot de zeer hoge energiekosten en de onzekerheden in de gasvoorziening op onze Duitse locaties\”, aldus CFO Thomas Toepfer.

De chemische en andere industrieën in Duitsland zijn gedwongen de productie te verminderen of te overwegen vanwege de zeer hoge energieprijzen en de lagere gasleveringen uit Rusland. De chemische industrie is de op twee na grootste industriële sector in Duitsland, na de automobielindustrie en de machinebouw, en is de grootste gasverbruiker in het land, goed voor 15% van het totale gasverbruik.

De Duitse chemische industrie heeft weinig opties meer om gas te besparen te midden van onzekerheid over de Russische bevoorrading, waarbij Duitse bedrijven het risico lopen hun productie stop te moeten zetten als de bevoorradingssituatie verslechtert, vertelde Wolfgang Grosse Entrup, CEO van de chemievereniging Verband der Chemischen Industrie (VCI), aan Reuters midden juli.

Sindsdien heeft Rusland de gaslevering via Nord Stream teruggebracht tot slechts 20% van de capaciteit van de pijpleiding. De verdere afname van de leveringen begon slechts enkele dagen nadat Gazprom de pijpleiding opnieuw had opgestart met een capaciteit van 40% na regulier onderhoud van 10 dagen.

De situatie in de Duitse industriële bedrijven is verslechterd sinds midden juni, toen Rusland voor het eerst het aanbod via Nord Stream met 60% verminderde.

Een op de zes Duitse industriële bedrijven voelt zich genoodzaakt om de productie te verminderen vanwege de hoge energieprijzen, zo bleek vorige week uit een onderzoek van de Vereniging van Duitse Kamers van Industrie en Koophandel, DIHK. Uit het onderzoek bleek ook dat slechts de helft van de Duitse industriële bedrijven hun jaarlijkse gasbehoefte voor 2022 via contracten heeft gedekt. Meer dan een derde van de industriële bedrijven moet nog steeds meer dan 30% van hun jaarlijkse gasbehoefte inkopen.

Duitsland zet zich schrap voor een moeilijke winter voor industrieën en huishoudens, aangezien de Russische gasleveringsvolumes steeds moeilijker te anticiperen zijn.