Daly zegt dat de Fed nog lang niet klaar is met het terugdringen van de inflatie

\"\"

De Fed-president van San Francisco, Mary Daly, suggereerde dat een renteverhoging van 50 basispunten tijdens de volgende beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank allesbehalve zeker is. Ze benadrukte dat de Federal Reserve \”nog lang niet klaar\” is met het terugdringen van de inflatie.

\”We moeten reageren op basis van de economische gegevens en op basis van niets anders\”, zei Daly op CBS\’s \”Face the Nation\” toen haar werd gevraagd naar de waarschijnlijkheid van een stijging van een half procentpunt door de Fed in september. “We moeten onze geest open laten. We hebben nog twee inflatierapporten die uitkomen, plus het banenrapport voor augustus.\”

Een sterk banenrapport vorige vrijdag ondersteunde de steun voor een nieuwe renteverhoging van 75 basispunten door de Fed. Beleidsmakers hebben dus nog een banenrapport en verschillende inflatie-indicatoren om te analyseren vóór die vergadering, gepland voor 20 en 21 september.

\”Op dit moment denk ik dat het belangrijkste feit is dat de inflatie te hoog is\”, zei Daly, die dit jaar geen lid is van het beleidsbepalende Federal Open Market Committee. \”De koopkracht van de Amerikanen verliest elke dag terrein, dus de focus moet liggen op het terugdringen van de inflatie.\”

De Fed heeft de rente dit jaar snel verhoogd, inclusief stijgingen van 75 basispunten in zowel juni als juli, in een poging de inflatie op het hoogste punt in 40 jaar te beteugelen.

Na de vergadering van juli zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat een nieuwe grote renteverhoging in september mogelijk was, maar gaf geen specifieke toekomstverwachtingen en zei dat toekomstige verhogingen afhankelijk zouden zijn van de macro-economische gegevens. Beleggers interpreteerden de opmerkingen als een wenk naar een minder agressieve houding van de kant van de Amerikaanse centrale bank, maar dat lijkt een te voorbarige interpretatie te zijn.