Prijzen voor voedselproducten blijven in snel tempo stijgen   

\"\"

 

In de 240.000 vierkante meter grote fabriek van Brioche Pasquier, ongeveer een uur rijden van Londen, kost elke deegrol die uit gigantische gasgestookte ovens komt nu minstens 50% meer om te maken.

Van boter tot eieren en suiker: de meeste grondstoffen die de Franse bakker gebruikt om croissants, brioches en chocolaatjes te maken, waren het afgelopen jaar al in prijs gestegen toen de grondstoffen stegen. Maar het bedrijf kampt nu ook met een torenhoge energierekening.

Het is een dubbele klap voor voedselproducenten en een prijsevolutie die snel zal worden gevoeld in de zak van consumenten die worstelen met een crisis in de kosten van levensonderhoud. In het VK verwacht de Bank of England dat de inflatie dit jaar zal pieken op meer dan 13%, dat een derde van de Britse huishoudens meer dan 10% van het inkomen aan energie zal uitgeven en dat stijgende voedselprijzen de armoede doen toenemen.

\”Het is het domino-effect dat is opgetreden naast het feit dat we een enorme toename van de energieprijzen voor lief moeten nemen\”, zegt Ryan Peters, de directeur van Brioche Pasquier UK Ltd., die de fabriek in Milton Keynes runt. \”We moeten proberen onze prijzen voor retailers een beetje te verhogen en helaas wordt dat doorgerekend naar de consument.\”

De wereldvoedselprijzen bereikten eerder dit jaar een record toen de Russische invasie van Oekraïne de wereld van belangrijke producten, waaronder tarwe en plantaardige oliën, door het dak joeg. En hoewel de wereldwijde voedselprijzen beginnen te dalen – in juli zijn ze voor een vierde maand op rij gedaald – is het onwaarschijnlijk dat de consumenten veel uitstel krijgen. Ze mogen zich dus aan fors hogere prijzen verwacht.

Dat komt omdat voedselproducenten in Europa nu kampen met hoge energieprijzen, met prijzen voor gas, kolen en elektriciteit op veelvouden van normale niveaus. En het ergste moet nog komen, want de donkere en ijskoude winterdagen komen eraan, waardoor de vraag naar energie voor verwarming en energieopwekking toeneemt.

\”Of het nu gaat om het branden van koffie of het maken van suiker uit bieten, de bedrijven hebben het tot nu toe alleen over de toename van de grondstoffenprijzen gehad\”, zegt Kona Haque, hoofd onderzoek van grondstoffenhandelaar ED&F Man. “Ik denk dat het ergste nog moet komen als de energieprijzen stijgen. Deze winter zal een game changer zijn en de verwerkingskosten zullen waarschijnlijk stijgen.”

Suedzucker AG, Europa\’s grootste bietensuikerproducent, zei eerder dit jaar dat een \”aanzienlijke stijging\” van de grondstof-, energie- en verpakkingskosten de hogere inkomsten in het eerste kwartaal had gecompenseerd. Allied Bakeries, maker van Kingsmill en Allinson\’s brood, zei in juni dat hogere inputkosten de marges negatief bleven beïnvloeden, ondanks dat de omzet in het derde kwartaal hoger lag.

Bedrijven die sojabonen, koolzaad en zonnebloempitten verwerken tot bakolie, vertragen de productie in het VK en Europa en verplaatsen de productie naar andere regio\’s met lagere energieprijzen. De verwerking van oliezaden in het VK en Europa daalde in juni met 3,2% tot het laagste niveau sinds ten minste 2019, zo blijkt uit gegevens van industriegroep Fediol.