Amerikaanse Inflation Reduction Act is too little, too late

\"\"

Afgelopen weekend heeft de Amerikaanse Senaat de Inflation Reduction Act aangenomen, die tot doel heeft de inflatie terug te dringen. Het wetsvoorstel bevat $ 430 miljard aan nieuwe uitgaven, waaronder $ 300 miljard bestemd voor klimaatverandering en schone energie.

Het wetsvoorstel wordt nu naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd, waar het naar verwachting zal worden aangenomen en vervolgens naar het bureau van president Biden voor ondertekening.

Ondanks dat het een \’Inflation Reduction Act\’ is, voorspelt het onpartijdige Congressional Budget Office (CBO) dat de maatregelen aangekondigd in de wet een verwaarloosbare impact op de inflatie zullen hebben. De Democraten hebben betoogd dat het wetsvoorstel de stijgende prijzen wel degelijk zal aanpakken, terwijl de Republikeinen beweren dat de nieuwe uitgaven de inflatie integendeel zullen verergeren.

Het wetsvoorstel bevat ook inspanningen om de belastingen te verhogen, waarvan het Congressional Budget Office voorspelt dat het tekort uiteindelijk iets zal verlagen.

Voor voormalig congreslid Ron Paul is het too little, too late.

\”De enige manier waarop federale schuld zal worden geliquideerd, wat absoluut noodzakelijk is om de markt op termijn weer aan het werk te krijgen, is door inflatie,\” zei hij.

Paul, die Texas tot 2013 vertegenwoordigde, zei dat hij tijdens zijn hele politieke ambtstermijn slechts vier wetgevers kende die begrepen hoe markten werken.

\”De ineenstorting zal komen … De schuld moet worden geliquideerd\”, zei hij. “De voorkeurpolitiek die ik zou volgen is voor de overheid om te stoppen met uitgeven. Breng de begroting in evenwicht. Bouw geen schulden meer op. Maar politiek gezien gaat dit niet gebeuren.