De goud-zilver ratio is gedaald

\"\"

Angst begint stilaan een probleem te worden op de financiële markten. De beleggers beginnen zich te realiseren dat inflatie, CPI, PPI en mondiale valuta\’s reageren op de plotselinge beleidsveranderingen door de Amerikaanse Fed en andere mondiale centrale banken. Deze groeiende angst komt ook naar voren in de goud-zilververhouding.

Onderzoek suggereert dat de beste vergelijking met de huidige goud/zilver-verhouding kan worden gevonden door te kijken naar de Amerikaanse markten begin 2000-2003.

De goud-tot-zilververhouding piekt boven 1,2 tijdens COVID-crisis. In de afgelopen 5 jaar consolideerde goud vanaf 2017 door de COVID virus pandemie. Deze consolidatie veroorzaakt een extreem hoge goud-zilververhouding tot niveaus boven 1,2. De enige andere keer in de geschiedenis dat de goud-zilververhouding een niveau boven de 1,2 bereikte, was in 1991~92. Dit komt overeen met de val van de Sovjet-Unie.

Deze extreme piek in de goud-zilververhouding markeert een zeer zwakke zilverprijs in vergelijking met goud. Nu inflatie tegen het einde van 2021 plotseling een onderwerp werd, is de goud-tot-zilververhouding gedaald. Dit illustreert dat zilver stijgt in vergelijking met de prijs van goud nu de angst over de hele wereld begint toe te nemen. Handelaren, consumenten en anderen verplaatsen activa naar edele metalen om zich in te dekken tegen onzekerheid, inflatie en valutadevaluatie.

De ineenstorting van de Sovjet-Unie leidde tot een wereldwijde verschuiving in de manier waarop mondiale valuta, bedreigingen en kansen werden waargenomen. Het luidde ook een nieuwe golf van kapitalisme in heel Rusland in, die leidde tot een massale krediet-/economische expansiefase in lijn met de geboorte van internet in het begin van de jaren negentig. Daarom zien we dat de goudprijsniveaus van 1989 tot 2002-03 relatief laag waren. Het was een tijd van weinig angst toen wereldhandelaren op jacht gingen naar deals, DOT COM-aandelen en onroerend goed in plaats van edele metalen.

Nadat de DOT COM-zeepbel barstte en de terroristische aanslagen van 9/11 de wereldwijde financiële markten deden rammelen, kwamen angst en edelmetalen plotseling weer in beeld. De rally die na 2001 in goud plaatsvond, zorgde voor een stijging van bijna 600% (van $ 260 naar $ 1923). Het grootste deel van deze rally vond plaats na de wereldwijde financiële crisis van 2007-08.

Is de situatie vandaag de dag anders dan 2000~2002? De overeenkomsten lijken te veel voor de hand liggend om te negeren. De katalysator voor de doorbraak in goud en zilver zal waarschijnlijk een langdurige ineenstorting zijn in de VS/wereldwijde financiële markten of een nieuwe oorlog/agressie die de VS/EU in een conflict brengt. Wanneer de dollar onderuit gaat, kan een opleving in de goud- en zilverprijs onvermijdelijk worden.