Inflatie VS lager, maar voedsel wordt steeds duurder

\"\"

Het consumentenprijsindexrapport van woensdag dat aantoonde dat de inflatie in juli niet versnelde, was de eerste positieve lezing van de inflatie sinds de Federal Reserve het beleid begon te verkrappen, zei de Chicago Fed-president Charles Evans tijdens een evenement aan de Drake University in Des Moines, Iowa.

Maar de inflatie is nog steeds onaanvaardbaar hoog, en de Fed zal de rente blijven verhogen, zei hij, waarschijnlijk tot 3,25% tot 3,5% dit jaar en tot 3,75% tot 4% tegen het einde van volgend jaar.

Amerikanen kunnen nog steeds een sticker-shock verwachten als ze naar hun lokale kruidenierswinkelverhalen gaan vanwege inflatie. Daarmee is een shock bedoeld die optreedt als ze zien hoe fors de prijzen zijn gestegen.

Ondanks dat de inflatie in juli wat afkoelde, tot een stijging met nog 8,5% voor de CPI, betalen Amerikanen nog steeds aanzienlijk meer voor voedsel.

Volgens de juli consumentenprijsindex (CPI) van het Bureau of Labor Statistics stegen de kosten van voedsel met 10,9%, waarbij voedsel in de thuiscategorie met 13,1% steeg, hoger dan de stijging op jaarbasis in de afgelopen maanden. Voor de totale categorie levensmiddelen is dat de hoogste stijging sinds mei 1979, maar voor de categorie levensmiddelen voor thuisgebruik, de huishoudelijke boodschappen, is dit de hoogste sinds maart 1979, volgens Steve Reed, een econoom bij het Amerikaanse Bureau of Arbeidsstatistieken (BLS).

Op een 12-maandsbasis leidden granen en bakkerijproducten de piek met een stijging van 15% en meel en bereide bloemmixen werden 22,7% duurder. Deze stijging werd gevolgd door de andere categorieën levensmiddelen voor thuisgebruik, waaronder zuivel en aanverwante producten, met een stijging van 14,9%. Waarbij melk specifiek met 15,6% in prijs steeg.

Ondertussen werd in de categorie vlees, gevogelte, vis en eieren een gemiddelde stijging van 10,9% opgetekend, terwijl de prijzen van rund- en kalfsvlees met 0,1% daalden en die voor hotdogs met 6,0% daalden in vergelijking met vorige maand, maar dit werd grotendeels gecompenseerd door eieren, waar een stijging van 38% werd opgetekend vergeleken met een jaar geleden en 4,3% vergeleken met juni 2022.

Hoewel de prijsstijging van eieren ditmaal bijzonder fors is de voor consumenten, vertelde Reed aan Yahoo Finance dat de prijsstijging van eieren niet ongebruikelijk is en een categorie is die zelfs vóór de pandemie altijd een volatiele categorie levensmiddelen is geweest\”.

Niet-alcoholische dranken stegen ook met 2,0% in vergelijking met vorige maand, deels als gevolg van hogere kosten voor koffie, een stijging van 2,7% op maandbasis, en koolzuurhoudende dranken, een stijging van 2,3%.

Veel van deze hogere prijzen werden opgedreven door de transportkosten, maar er kan enige verlichting op komst zijn. In de maand juli daalde de gemiddelde energieprijs met 4,5% in vergelijking met juni, terwijl benzine specifiek 7,7% daalde.