Neerwaartse druk op de olieprijzen houdt aan

\"\"

De olieprijzen over de hele wereld blijven dalen, wat een weerspiegeling is van minder ongerustheid over door Rusland geleide leveringsonderbrekingen in combinatie met verhoogde zorgen over een mogelijke wereldwijde economische vertraging.

\”De markt is op dit moment erg bearish. Niemand heeft haast om te kopen\”, zei een in Singapore gevestigde handelaar.

Volgens analisten en handelaren zijn de lager dan gebruikelijke Amerikaanse vraag naar benzine tijdens het piekseizoen in de zomer en de krimpende fabrieksactiviteit in China twee factoren die op de olieprijs wegen. Dat is een schril contrast met vorige maand, toen fysieke marktactiviteit suggereerde dat kopers zich meer zorgen maakten over het veiligstellen van voorraden.

De oliemarkt is duidelijk vertraagd, vertelden handelaren aan Reuters, met extra aanbiedingen voor ruwe olie uit West-Afrika, de Noordzee, de Middellandse Zee en het Midden-Oosten die de voorraden langs de markt aanvullen.

De prijzen stegen in het voorjaar uit angst dat Ruslands invasie van Oekraïne en westerse sancties miljoenen vaten van de markt zouden halen. Dat is niet gebeurd, aangezien de Russische leveringen van ruwe olie iets boven het niveau van vóór de invasie van februari liggen.

\”De markt komt hard van de grond\”, zei een fysieke handelaar in ruwe olie. Daarmee bedoelt hij dat de druk op de prijzen blijft aanhouden.

In West-Afrika zijn de prijzen voor ruwe olie gedaald sinds ze in juli het hoogste niveau ooit bereikten. Aanbiedingen voor lichte, zoete Nigeriaanse olie daalden $ 1,50 per vat en vergelijkbare Ghanese ruwe olie met maximaal $ 5 per vat, terwijl de Europese aankopen toenamen en de raffinagemarges daalden.

De spotpremies voor ruwe olie uit Oman bereikten het laagste niveau in meer dan een maand en die voor ruwe olie uit Dubai staan op het laagste niveau sinds eind mei. North Sea Forties heeft ook diepten bereikt die voor het laatst in bijna drie maanden zijn gezien, terwijl de prijs voor Azeri BTC-ruwe olie niveaus bereikte die sinds eind vorig jaar niet meer waren gezien.

In Azië zijn de spotpremies voor Amerikaanse kwaliteiten gehalveerd, terwijl WTI Midland nu rond de $ 7- $ 8 per vat handelt boven Dubai. Goedkopere Amerikaanse kwaliteitsklassen zetten plaatselijk geprefereerde ruwe olie onder druk, waarbij Murban ongeveer $ 7,80 boven de koersen van Dubai handelde, vergeleken met $ 12 boven de vorige maand.