Rusland exporteert meer olie dan voor inval in Oekraïne

\"\"

Er zijn nog steeds indicaties van een sterke vraag naar olie, ondanks de dreiging van een recessie. De raffinagemarges voor distillaten wereldwijd blijven relatief robuust, en er was een grote vraag naar Russische olie met korting in sommige Aziatische markten.

De Russische export bedroeg op 9 augustus 400.000 vaten per dag, meer dan vlak voor de invasie van Oekraïne op 24 februari, volgens gegevens van J.P. Morgan. Rusland exporteert dus meer olie dan voor de inval in Oekraïne, zij het dat de Russen fikse kortingen moeten toestaan om hun olie gesleten te krijgen.

\”De Russische voorraden zullen in ieder geval in de nabije toekomst naar de markt blijven komen en het idee van een superprijscyclus is nu zeer onwaarschijnlijk\”, zei een handelaar in fysieke ruwe olie.

Ruwe futures bereikten in maart $ 140, maar zijn ver onder $ 100 per vat gedaald, met Amerikaanse futures rond $ 92 en Brent rond $ 97.

Volgens gegevens van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) is de vraag naar benzine in de VS ongeveer 5% lager dan het gemiddelde van vier weken sinds het begin van het zomerseizoen.

Backwardation – de premie waartegen futures in latere maanden worden verhandeld – voor zowel Brent- als Amerikaanse olie is gedaald van recordhoogtes in maart tot het laagste niveau sinds april. Dat betekent dat de onmiddellijke aanvoer van ruwe olie minder krap is.

De zesmaandsspread voor Brent-olie is verkleind tot $5,27 per vat, het laagste niveau sinds april.

\”De superbackwardation verdwijnt hier voor onze ogen\”, zegt Robert Yawger, directeur energietoekomst bij Mizuho Securities.

Handelaren die spread-trading-strategieën gebruiken, hebben spreads verkocht en de termijnprijscurve afgevlakt, zei Clay Seigle, directeur van wereldwijde olie bij Rapidan Energy Group.

\”Er zijn twee dingen veranderd sinds de backwardation het steilst was: de vrees dat Russische olie snel zou verdwenen zijn en het vertrouwen in de kracht van de wereldeconomie is afgenomen\”, voegde Seigle eraan toe.

De opslag is zes weken op rij toegenomen op de belangrijkste hub voor ruwe olie in de VS, nadat vorige maand meerjarige dieptepunten waren bereikt. Het ziet er niet naar uit dat op korte of middellange termijn een forse opstoot in de olieprijs moet worden verwacht.