Europese elektriciteitsprijzen naar nieuwe recordniveaus

\"\"

De Europese stroomprijzen stegen donderdag naar nieuwe records terwijl een hittegolf de energievoorziening beperkt en bosbranden in heel Frankrijk woeden.

Deze situatie weerspiegelt de krappe markt voor aardgas dat wordt gebruikt om energiecentrales van brandstof te voorzien – terwijl Rusland de toelevering heeft afgesneden, precies op het moment dat Europa probeert om de voorraden voor de winter aan te vullen. Een daling van de productie van de kernreactoren, evenals een lage wind- en waterkrachtopwekking, hebben de krapte verergerd, waardoor het schrikbeeld van interventies om de vraag te verminderen is toegenomen.

\”Als Rusland het gas afsluit er is misschien niet genoeg gas beschikbaar om de vraag in te vullen en dan zou er gerantsoeneerd worden\”, zei Annegret Groebel, voorzitter van de Council of European Energy Regulators. Black-outs kunnen vermeden worden, maar het vereist natuurlijk veel voorbereidend werk om dat te doen.

De benchmark prijs voor Duitse elektriciteit steeg met maar liefst 6,6% tot een record van 455 euro per megawattuur op de European Energy Exchange AG. Het Franse contract steeg zelfs met 7,8% tot 622 euro per megawattuur. Dat is ongeveer het equivalent van $ 1.100 voor een vat olie.

Hittegolven deze zomer hebben de vraag naar elektriciteit geïntensiveerd en tegelijkertijd de leveringsonderbrekingen vergroot, terwijl enkele belangrijke waterwegen – die worden gebruikt om waterkracht op te wekken, kerncentrales te koelen en om energieproducten via de scheepvaart te vervoeren – dreigen op te drogen.

Frankrijk bevindt zich in een bijzonder benarde situatie, aangezien meer dan de helft van zijn nucleaire vloot offline is voor onderhoud. Normaal zou het land stroom exporteren, maar dit jaar is het een netto-importeur geworden, waardoor buurlanden meer gas gaan verbranden om de lichten aan te houden. Bosbranden woeden in het land, waardoor president Emmanuel Macron de hulp inroept van heel Europa om zich bij 10.000 Franse brandweerlieden aan te sluiten om de branden te bestrijden.