New Yorkse economie duikt in snel tempo omlaag met bijna recorddaling in augustus

\"\"

Als het meest recente signaal van turbulentie in de Amerikaanse economie leed de industrie in New York in augustus een grote en onverwachte tegenslag.

De Federal Reserve van New York zei dat zijn Empire State Manufacturing Survey in augustus met 42 punten is gedaald tot -31,3. Dat is de op een na grootste maandelijkse daling ooit voor deze nauwlettend in de gaten gehouden graadmeter van de economische activiteiten. De grootste daling werd geregistreerd in april 2020, toen de economie werd geteisterd door het begin van de Covid-19-pandemie.

De meting van augustus laat de Empire State-enquête achter op het laagste punt sinds mei 2020 en op een van de laagste niveaus sinds de enquête die in april 2002 werd gelanceerd. Elke waarde onder nul duidt op een krimp.

\”De algemene bedrijfscondities index kelderde\”, aldus het rapport. \”Nieuwe bestellingen en verzendingen daalden en de niet-ingevulde bestellingen daalden eveneens.\”

Economen hadden een bescheidener vertraging verwacht die eventueel zelfs nog steeds op expansie zou wijzen.

\”Verrassend verschrikkelijk\”, schreef Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij Pantheon Macroeconomics, maandag in een rapport. \”Het momentum in de productiesector is zeker vertraagd, maar dit is een heuse ineenstorting.\”

Shepherdson zei echter dat de omvang van de verslechtering \”nauwelijks geloofwaardig\” is omdat deze niet lijkt te worden ondersteund door andere indicatoren.

Het is vermeldenswaard dat de economie in New York slechts een klein deel van de bredere productiebasis van Amerika vertegenwoordigt. Beleggers en economen zullen de komende dagen en weken alert zijn op soortgelijke dalingen van andere regionale en nationale industriële graadmeters.

\”Het sombere nieuws van vandaag geeft aan dat de verzwakking van de binnenlandse vraag, de hoge inflatie en de stijgende rentetarieven de economie duidelijk hinderen\”, schreef Oren Klachkin, hoofdeconoom van Oxford Economics, in een rapport.

Slechts 12% van de respondenten in de industrie meldde verbeterende omstandigheden, terwijl 44% zei dat de omstandigheden verzwakten, volgens de enquête, die werd verzameld tussen 2 augustus en 9 augustus.

Vooruitblikkend, gaven leidinggevenden in de industrie aan bezorgd te zijn: de index voor toekomstige bedrijfsomstandigheden kwam uit op slechts 2,1, wat aangeeft dat bedrijven niet optimistisch zijn over de komende zes maanden. Hoewel de indexen voor toekomstige nieuwe orders en zendingen positief zijn, bleven ze op \’lage niveaus\’.

Het goede nieuws is dat de NY Fed zei dat arbeidsmarktindicatoren wijzen op een kleine toename van de werkgelegenheid en een dip in de betaalde prijzen. Vraag is nu of het negatief beeld van de economische situatie rond New York door andere indicatoren bevestigd zal worden.