Saudi Aramco profiteert met volle teugen van de situatie op de oliemarkt

De winst van Saudi Aramco steeg in het tweede kwartaal met 90% tot een record van $ 48,4 miljard. Dat is een stijging ten opzichte van $ 25,5 miljard een jaar geleden, en duidelijk beter dan de raming van analisten van $ 46,2 miljard. De Saoedische nationale oliemaatschappij rapporteerde recordwinsten voor de eerste helft van het jaar, gedreven door hoge olieprijzen. Aramco zei dat \”sterke marktomstandigheden\” hebben bijgedragen aan een hogere winst. Daarmee wordt uiteraard verwezen naar de sancties die tegen Rusland werden afgekondigd.

Voor het halfjaar steeg het netto-inkomen voor Aramco tot $87 miljard, waarmee het gemakkelijk andere grote oliemaatschappijen overtrof, waaronder ExxonMobil, Chevron en BP.

Aramco zei dat het verwacht dat het herstel van de vraag naar olie zich de rest van het decennium zal voortzetten, ondanks wat het noemde \”neerwaartse economische druk op de wereldwijde korte termij nprognoses\”.

De Saoedische regering bezit ongeveer 94% van Saudi Aramco en is van plan het geld te gebruiken om haar economie volgens de ambitieuze ontwikkelingsplannen van kroonprins Mohammed bin Salman te stimuleren. Het zal ook geld investeren in Aramco\’s eigen productiecapaciteiten voor zowel koolwaterstoffen als hernieuwbare energie, evenals het aflossen van schulden.

Saudi Aramco is een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld qua marktkapitalisatie en nam in mei even de eerste plaats in. Het aandeel, dat is genoteerd aan de beurs van Saoedi-Arabië, is dit jaar tot nu toe met meer dan 25% gestegen.